Клуб ораторського мистецтва: у Тернополі безкоштовно навчають красномовності

Клуб ораторського мистецтва організовують щонеділі, приєднатися можуть всі охочі

У “Молодіжному Центрі Тернополя” уже два роки діє безкоштовний клуб ораторського мистецтва, де людей навчають вільно висловлювати власну думку правильною літературною мовою за допомогою виступу із заздалегідь підготовленою темою.

Ідеєю створення клубу стало бажання викорінити з української мови суржик. 

Вміння гарно висловлювати свою думку українською — це не просто засіб мовлення, а культурне явище. Людина починає розмовляти правильною літературною мовою тоді, коли на помилки вказують інші люди. У вас не має бути відчуття обурення, коли хтось виправляє. Варто просто прислухатися до зауважень і надалі використовувати правильні слова і словосполучення. Коли ми це усвідомили, то це і стало рушійною силою до створення клубу, - розповідає засновник клубу Тарас Сарамага. 

У клубу має свій телеграм-чат, де вже є понад 200 учасників. Відвідують клуб або ж спілкуються в чаті близько 50 учасників. Найважливішим показником є відвідуваність живих заходів Молодіжного Центру. Зазвичай приходять 10-15 людей. Для того, аби потрапити у клуб, кожен охочий може долучитись до чату або відразу приєднатися до офлайн-зустрічей в Молодіжному Центрі, які організовують кожної неділі о 17:00 за адресою: вул. Йосипа Сліпого, 3. Щоб виступити із власною темою, варто написати про таке бажання в чаті клубу чи опісля зустрічі підійти до модераторів.

На виступ  із заздалегідь підготовленою темою дають 30-40 хвилин. Це можуть бути розповіді про ваші погляди, цінності та ідеї, якими хочеться поділитися з іншими. У кінці виступу аудиторія дасть зворотний зв'язок за декількома критеріями. А це: зміст/структура виступу, мовлення, поведінка та зв'язок з аудиторією. Також є можливість подискутувати на підняті теми.

Однією з ідей клубу є створення майданчика, де люди матимуть можливість висловити свою думку, а також навчаться активному слуханню. 

Читайте також: Анти-школа солов’їної: як волонтери допомагають переходити на українську мову.

Авторка: Ольга Касько

Вибір читачів за тиждень

Відео