Тамара Коблик

Національний мультитест-2024: які зміни чекають випускників

До переліку обов’язкових предметів додали історію України

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий озвучив умови вступної кампанії у заклади вищої освіти у 2024 році. Вступ відбуватиметься у форматі національного мультипредметного тесту, який міститиме 4 предмети. З них три обов’язкові та один – на вибір. Про це пише zaxid.net.

За словами міністра, до переліку обов’язкових предметів додали історію України, однак тестування цього предмету охопить лише період XVI - ХХІ ст.

У країні війна, і саме цей історичний період є дуже важливим для формування у молоді цілісного розуміння нашого минулого та його зв’язку із сьогоденням, – обґрунтував Оксен Лісовий.

Цього року розширюють кількість предметів на вибір: додали українську літературу та географію. Також залишаються альтернативними предметами іноземна мова, біологія, хімія, фізика.

Формат НМТ у 2024 році: 3+1. Відтепер вступники в обов’язковому порядку складатимуть не 3 предмети, а 4: українську мову, математику, історію України та один предмет на вибір. Усі предмети учасники тестування складатимуть в один день у такому форматі: 2 години тестування, перерва і ще 2 години тестування. Таким чином ми рухаємось до стандартів європейських країн, де на випуску зі школи перевіряють знання не менш ніж з 5 предметів, — зазначив заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький.

Директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко повідомила, що цього року тестування відбудеться у травні. Відповідно, реєстрація розпочнеться раніше, ніж торік. НМТ проведуть не одночасно по всій країні, а у різні дні. Однак для вступників тестування відбудеться в межах одного дня: два предмети по 60 хв, перерва і ще два предмети по 60 хв.

Учасник зможе скласти предметні тести в один день, а якщо йому щось завадить (хвороба, повітряна тривога під час тесту тощо), то зможе пройти тестування в додаткову сесію. Кожен блок триватиме 120 хвилин, з перервою між ними. Така модель тестування є вимушеною, але прийнятною в умовах воєнного стану: учасникам потрібно буде лише раз з’явитися до екзаменаційного центру. Завдяки цьому вступникам не треба долати подекуди значну відстань до екзаменаційних центрів і ризикувати безпекою. А ті, хто складатиме тестування за кордоном, зможуть це зробити у місцевих екзаменаційних центрах.

НМТ проведуть у тимчасових екзаменаційних центрах – освітніх закладах. Цього року перед початком тесту посилять заходи безпеки, зокрема використовуватимуть металодетектори.

В умовах війни НМТ – це найбільш оптимальний варіант вступних іспитів, який забезпечує рівні умови для кожного вступника, незалежно від місця його перебування. Відповідний законопроєкт вже на реєстрації у Верховній Раді, – зазначив Оксен Лісовий.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький уточнив, що вступ абітурієнтів з окупованих територій буде за співбесідою, а не НМТ.

ДПА у 2024 році ще не проводитимуть для 9 та 11 класів, але Український центр оцінювання якості освіти планує зробити пілотне ДПА у деяких 4-х класах. Атестація, за словами міністра, потрібна для моніторингу якості освіти та у разі потреби – коригування освітньої політики.

Ті, хто не планує вступати до закладів вищої освіти, можуть не складати НМТ. У 2024 році для випускників немає обовʼязкової державної підсумкової атестації. Пробного НМТ також не проводитимуть. Однак для того, щоби цьогорічні вступники мали можливість підготуватися до складання НМТ, Український центр оцінювання якості освіти має вчасно проінформувати учасників про специфіку тестування, зокрема заздалегідь оприлюднити демонстраційні варіанти тестів.

Нагадаємо, абітурієнти вступають у вищі навчальні заклади України у форматі національного мультипредметного тесту вже два роки, відколи почалося повномасштабне вторгнення. У 2023 році вступники складали НМТ із трьох предметів – двох обов’язкових (математика та українська мова) і одного – на вибір.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео