Тамара Коблик

Операція «Нічний бусик»: у Тернополі проводять службову перевірку через конфлікт з працівниками військкомату (відео)

У соцмережах поширюють відео, на якому люди в формі примусово «пакують» в бус чоловіків у Тернополі. Конфліктну ситуацію прокоментували у центрі комплектування

У соцмережах поширюють відео під назвою «Нічний бусик. Тернопіль», де видно як люди у формі примусово «пакують» в бус чоловіків. Обидва інциденти сталися увечері 6 жовтня - один на вул. Лучаківського біля супермаркету АТБ, інший - на вул. Тарнавського біля ресторану «Бахус». Перелякані перехожі все зняли на відео.

На одному з відео видно, як працівники військкомату зупинили чоловіка. Він спершу чомусь сидів навпочіпки і кудись телефонував, а потім встав та вдарив одного з них у обличчя. Після цього один працівник військкомату копнув затриманого, інший вдарив рукою. Далі приєдналися колеги і почали примусово запихати чоловіка в бус. На ще одному відео видно, як троє працівників центру комплектування силою тягнуть до буса чоловіка.

Наступного дня, 7 жовтня, конфліктну ситуацію прокоментували на фейсбук сторінці Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Що спровокувало конфлікт? Словесні образи та зухвалість з боку громадян по відношенню до працівників ТЦК СП? Приниження їх гідності? Нанесення удару військовослужбовцю, як на одному з відео? - йдеться у повідомленні на сторінці ТЦК. 

Для з`ясування усіх обставин, які відбулися, керівництво Тернопільського центтру комплектування призначило службову перевірку, за результатами якої буде вжито відповідних заходів.

Повідомляємо, що оповіщення громадян здійснюється військовослужбовцями, які мають досвід бойових дій та переміщені у ТЦК СП для проходження служби, які визнані обмежено придатними після отриманих поранень та контузій! - кажуть у ТЦК. - Разом з тим, нагадуємо про обов`язок громадян самостійно прибувати у ТЦК СП для оновлення свої облікових даних та проходження військово – лікарської комісії, яка встановлює ступінь придатності до проходження військової служби.

 
 

8 жовтня на проблему відреагував міський голова Сергій Надал.
 
Звертаюся до керівництва Тернопільського територіального центру комплектування. Є інформація, що ваші «окремі» працівники могли застосовувати силу до наших мобілізованих. Я наполягаю і наголошую для «окремих» працівників ТЦК на коректному ставленні до тернополян, які є мобілізованими, - йдеться у повідомленні міського голови. - Звертаюсь до тернополян: якщо вам відомі випадки неналежного чи жорстокого ставлення при проведенні мобілізаційних заходів, терміново повідомляйте у військову прокуратуру та поліцію. Під час війни кожен чоловік має прийти до територіальних центрів комплектування і оновити свої дані. Однак це передбачає коректне, належне ставлення, відповідно до вимог законодавства!

Відео з телеграм-каналу блогера Андрія Луганського

Вибір читачів за тиждень

Відео