Тамара Коблик

«Може написати «Слава росії»: тернопільська бібліотека потрапила у скандал

У хлопчика-переселенця у бібліотеці вимагали заставу за дві книги, мовляв, він може їх знищити чи не повернути, стверджує його мама. У бібліотеці вже прокоментували ситуацію і заявляють про хейт і психологічну атаку на заклад і працівників

У Тернополі скандал навколо 7-річного Святослава з Харкова, якому місцева обласна дитяча бібліотека виставила заставу у 600 грн за користування книжками. Про це розповіла на своїй сторінці у фейсбуці його мама Катерина Посохова.

Катерина поділилася, що її син, активний читач, раніше без проблем користувався послугами міської бібліотеки. Ситуація змінилася після звернення до обласної бібліотеки, де виникли підозри щодо можливості псування книг.

На абонементі нам виставили рахунок у 600 грн. Така застава, бо довіри до нас нема”, – зазначила Посохова. У бібліотеці висловили занепокоєння, що дитина може залишити на полях книжок напис “Слава Росії”, та додали, що “такі, як ви, вже багато книг у нас потягли.

За словами матері хлопчика, Святослав та його родина зареєстровані у Тернополі, де працюють та навчаються. Незважаючи на це, в бібліотеці заявили про необхідність сплати за користування книгами та погрожували викликати поліцію.

У бібліотеці категорично відкидають подібні звинувачення. Пост-відповідь оприлюднили на сторінці книгозбірні у фейсбуці.

Найперше – категорично відкидаємо звинувачення про дискримінацію читачів з інших регіонів України! З 2014 року, а надто після повномасштабного вторгнення росії на територію України, Тернопільська обласна бібліотека для дітей обслуговує, надає інформаційну, соціальну, психологічну та іншу необхідну підтримку маленьким та дорослим громадянам. Інформація про усі заходи, ініціативи, акції, в тому числі волонтерська діяльність, спрямована на підтримку Збройних сил України, висвітлена на сайті та офіційних сторінках бібліотеки у соціальних мережах, - йдеться у повідомленні.

Пояснили у бібліотеці і щодо видачі книг під заставу.

Грошова застава, а не «рахунок у 600 грн», як пишуть автори публікації - повертається у повному обсязі читачу після повернення книг у бібліотеку. З метою збереження книжкових фондів працівники бібліотеки керуються «Інструкцією про порядок застосування в обласній бібліотеці для дітей грошової застави», в якій чітко прописані правила видачі під грошову заставу особливо цінних документів, книг представлених в обмеженій кількості. А також грошова застава передбачена для тих осіб, які не мають зареєстрованого постійного місця проживання в Тернопільській міській територіальній громаді, - кажуть у книгозбірні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео