Ростислав Фук

Банкіра з Тернопільщини судитимуть за переправлення 83 ухилянтів за кордон

Підозрюваному загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до п’ятнадцяти років

Тернопільські прокурори скерували до суду обвинувальний акт щодо жителя Кременця, обвинуваченого у сприянні в незаконному переправленні військовозобов’язаних чоловіків через державний кордон України. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

За даними слідства, працівник одного з банків, маючи доступ до електронних цифрових підписів фізичних осіб-підприємців, які здійснювали міжнародні перевезення, без їх відома вносив дані військовозобов’язаних до інформаційної системи «Шлях» як водіїв. Троє водіїв автобусів та вантажівок, які їздили в країни Євросоюзу та повертались в Україну, платили обвинуваченому по 2 тис. грн за кожну поїздку.

Використовуючи вищевказану схему з втручанням у систему «Шлях», банкір сприяв у перетині держкордону ухилянтам, які виїжджали з України водіями транспортних засобів, але не повертались назад. Своїх клієнтів він знаходив, даючи оголошення в Інтернеті про можливість влаштувати легальний виїзд за кордон, – йдеться в повідомленні.

Як повідомляють у відділі комунікації поліції Тернопільської області, за свої послуги банкір отримував грошову винагороду. Слідчі встановили, що «бізнесмен» причетний до незаконного переправлення через кордон 86 людей, з яких 83 не повернулися.

Чоловікові інкримінують сприяння в незаконному переправленні осіб через державний кордон України, усунення перешкод, вчинене з корисливих мотивів повторно, а також у несанкціонованому втручанні в роботу інформаційних (автоматизованих) систем, що призвело до підробки інформації під час дії воєнного стану, вчиненому повторно відповідно до частини 3 статті 332, частини 2 статті 332 та частини 5 статті 361 Кримінального кодексу України.

За вчинення даних злочинів під час дії воєнного стану чоловікові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі до п’ятнадцяти років. Справу слідчі скерували до суду.

Документували протизаконну діяльність жителя Кременця слідчі, працівники міграційної поліції та кримінального аналізу Головного управління нацполіції Тернопільщини спільно з оперативниками Держприкордонслужби під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.

Фото поліції Тернопільської області

Вибір читачів за тиждень

Відео