Тамара Коблик

На Тернопільщині монаха московського патріархату судитимуть за знищення заказника (фото)

Розмір збитків державі, заподіяних внаслідок пошкодження території загальнозоологічного заказника, становить понад 200 тис. грн

На Кременеччині судитимуть уповноважену особу монастиря за умисне пошкодження загальнозоологічного заказника. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури.

Прокурори Кременецької окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо уповноваженої особи одного з монастирів, обвинуваченої в умисному пошкодженні території об'єкта природно-заповідного фонду (ч. 1 ст. 252 КК України).

За даними слідства, у грудні 2012 року між ДП «Кременецьке лісове господарство» та монастирем укладено договір на право довгострокового тимчасового користування лісами, за яким монастирю виділено лісову ділянку загальною площею 6 гектарів, що знаходиться в межах населеного пункту на території Почаївського лісництва. Землю лісу виділяли для освітньо-виховних та оздоровчих цілей.

За умовами договору, монастир взяв на себе зобов’язання  використовувати лісову ділянку за призначенням, не допускати її засмічення та забруднення відходами, охороняти від незаконних порубок та інших порушень лісового законодавства.

Відповідальним за екологічний стан та дотримання вимог природоохоронного законодавства в монастирі призначили спеціально визначену особу.

Проте, облаштування на ділянці лісу в межах загальнозоологічного заказника тимчасових споруд, огорожі, складування залишків будівельних матеріалів та сільськогосподарського інвентарю впродовж 2017 - 2023 років призвело до пошкодження території об’єкта природно-заповідного фонду. Також виявили суттєві зміни рослинного покриву, знищення та пошкодження дерев, чагарників, трав.

Розмір збитків державі, заподіяних внаслідок пошкодження території загальнозоологічного заказника, становить понад 200 тис. грн.

Усі збитки вже відшкодовані обвинуваченим під час слідства. Розслідування здійснювали дізнавачі поліції.

Фото пресслужби Тернопільської обласної прокуратури

Вибір читачів за тиждень

Відео