Ростислав Фук

На Тернопільщині шкідник поїдає кущі самшиту: як із ним боротися

Самшитову вогнівку знайшли на території Тернопільщини в 2014 році

У Тернополі шкідник з’їдає кущі самшиту. Перші ознаки зараження рослини — це павутина й гусінь на ній. Тоді листя самшиту сохне, розповідає кандидатка сільськогосподарських наук Галина Голіней, пише Суспільне.

За її словами, самшитову вогнівку знайшли на території Тернопільщини в 2014 році.

Гусениці самшитової вогнівки поїдають листочки, знищуючи її з нижньої сторони. Так вони порушують фотосинтез самої рослини і перешкоджають її розвитку. За 4 години вони можуть з’їсти один листок. Якщо є декілька гусениць, відповідно, до перших заморозків на кущах ми уявляємо, яка площа знищення може бути на одному кущі, — каже Галина Голіней.

Кандидатка розповіла, як захистити рослини від цього шкідника:

Можна оглядати кущі, забирати личинки механічно. Можна пошкоджені гілочки обрізати і так доглядати кущі, регулярно, що два тижні, перевіряти. Звичайно, якщо є масові метрові кущі самшиту, то потрібно обробляти тільки інсектоцидами загальної дії для того, щоб позбутися вогнівки.

За словами Галини Голіней, самшитову вогнівку на територію України завезли з Азії.

Особлива тим, що немає природних ворогів. Її ніхто майже не поїдає, тому вона вільно розмножується. Від весни до пізньої осені вона поїдає самшит. Хоча, якщо вона масово розмножиться, може переходити на інші рослини: ясен, клен, але це не її кормові рослини. І вони там процесу розмноження свого не продовжують, — каже Галина Голіней.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео