Тамара Коблик

На Тернопільщині стартував сезон цукроваріння

Урожайність цукрових буряків у поточному році прогнозують в межах 500-550 ц/га

Днями сезон цукроваріння на Тернопільщині започаткував Збаразький цукрозавод групи компаній «Радехівський цукор». Як розповів «Сільському господарю» начальник відділу сировини компанії Роман Борисюк, уже в четвер, 14 вересня під виробниче навантаження стане Козівський цукровий, а в неділю планують запустити один з найпотужніших в Україні Чортківський цукровий завод. 22 вересня запрацює Хоростківський цукрозавод. Загалом у Тернопільській області працюватиме чотири цукрозаводи компанії «Радехівський цукор».

За словами в. о. голови правління Національної асоціації цукровиків України («Укрцукор») Назара Михайловина, прогнози на виробничий сезон 2023 року стосовно очікуваних площ посіву та потенційного врожаю цукрових буряків не лише справдилися, а й перевершили очікування.

Якщо напередодні посівної кампанії ми очікували на 239 тис. га площі посіву під цукровим буряком, то наразі, за даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, маємо 249,9 тис. га. Це більше, ніж у довоєнному 2021 році, коли Україна вирощувала культуру на 220 тис. га.

Проте остаточні висновки сьогодні робити завчасно, оскільки вегетаційний період цукрових буряків триває і все залежатиме від подальших погодно-кліматичних умов. Урожайність цукрових буряків у поточному році прогнозують в межах 500-550 ц/га. Цукристість, за даними учасників асоціації, також відповідає минулорічним показникам - від 14,5 до 16-17%. 

Сезон збирання цукрових буряків цьогоріч розпочався 20 серпня у Вінницькій і Черкаській областях. Переробку цукрових буряків здійснюватимуть 30 цукрових заводів. До минулорічних підприємств додалися ще сім цукрових заводів, з яких три - на Київщині, два - на Житомирщині, по одному - у Хмельницькій та Тернопільській областях.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео