Віра Олександрович

На Тернопільщині впевнені, що Пилипа Орлика, Симона Петлюру, Степана Бандеру та інших Героїв треба перепоховати у Києві (фото) 

Основне

Загалом 3 години і 35 хвилин тривало 5-те засідання 2-ї сесії Тернопільської обласної ради сьогодні, 10 листопада. За цей час депутати встигли заслухати кілька звітів і ухвалити 80 питань порядку денного. Серед них – пункт про створення Українського національного пантеону Героїв.

Нагадаємо, загалом депутатам пропонували близько 100 пунктів. Проте близько 14.15 голова обласної ради Михайло Головко зупинив засідання, сказавши: «Оскільки більшість запланованих питань ми пройшли, пропоную решту перенести вже на 3-тю сесію. Відповідно, 2-гу сесію ми сьогодні закриваємо…».

Pasted into
Pasted into

Серед ухваленого дійсно було багато цікавих пунктів. Як і передбачав «Терен», наступний - 2022 рік проголосили на Тернопіллі Роком Соломії Крушельницької. «За» це рішення проголосували 54 депутати. Натомість ініціативу про Рік Української повстанської армії підтримали аж 58 політиків. Причому вони відразу звернулися до керівництва країни із пропозицією відзначити у 2022 році день народження Ярослава Стецька на рівні всієї країни.

Також політики затвердили низку виданих у міжсесійний (міжпленарний) період розпоряджень голови Тернопільської обласної ради: - від 14.09.2021 року №247 «Про Шергея Григорія Платоновича»; - від 14.09.2021 року №248 «Про Репку Бориса Даниловича» ; - від 20.09.2021 року №255 «Про увільнення Майовського Петра Степановича від виконання обов’язків на посаді директора Теребовлянського фахового коледжу культури і мистецтв та призначення Ткачук Олени Петрівни виконуючою обов’язки на цій посаді»; - від 20.09.2021 року №256 «Про увільнення Харольського Назарія Івановича від виконання обов’язків на посаді директора комунальної установи Тернопільської облради «Тернопільський обласний центр сприяння територіальній обороні» та призначення Януша Андрія Васильовича виконуючим обов’язки на цій посаді»; - від 20.09.2021 року №257 «Про звільнення Малецького Юрія Богдановича з посади директора Тернопільського обласного комунального підприємства «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» і призначення Пуківського Артема Ігоровича виконуючим обов’язки на цій посаді»; - від 21.09.2021 року №258 «Про звільнення Приймака Володимира Мироновича з посади директора комунальної установи Тернопільської облради «Тернопільська обласна дитячо-юнацька спортивна школа із зимових видів спорту» і призначення Крикончук Світлани Євгеніївни виконуючою обов’язки на цій посаді». 

Pasted into
Pasted into

Окрім того, депутати прийняли звернення щодо створення у Києві Українського національного пантеону Героїв - «За» проголосували 52 депутати. Зробили це, враховуючи пропозицію Михайла Головка. У тексті звернення, зокрема, йшлося: «Українці багато століть ведуть боротьбу за незалежну Соборну державу. Мільйони кращих синів і дочок української нації окропили цей шлях власною кров’ю, поклали свої життя на вівтар перемоги за право українців на волю і незалежність. І, зважаючи на новітню російсько-українську війну, ніхто не знає скільки ще українців покладе свої голови, захищаючи волю України від зазіхань імперської Росії. Ця боротьба буде тривати до тих пір, поки не буде здобуто повну перемогу над ворогом…».

Pasted into
Pasted into

Відтак, Президента України Володимира Зеленського, Верховну Раду і Уряд попросили: - невідкладно розпочати практичне втілення проєкту спорудження у Києві Українського національного пантеону Героїв; - забезпечити перепоховання у новоствореному меморіальному комплексі видатних українських діячів: Пилипа Орлика, Богдана Хмельницького, Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери, Андрія Мельника та інших.

Фото з трансляції засідання на сайті Тернопільської обласної ради

Вибір читачів за тиждень

Відео