Небезпечну хворобу виявили у більш ніж 40 жителів Тернопільщини

1

Від початку місяця в області зареєстрували понад 150 випадків присмоктування (укусів) кліщів. З них в 41 людини виявили після цього бореліоз (хворобу Лайма). Саме збудники цієї небезпечної недуги переносять кліщі.

Такі дані повідомляє Тернопільський обласний лабораторний центр.

Про перші прояви небезпечної хвороби та її наслідки пише на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Варто пам’ятати, найкращий захист від кліщів – правильний одяг та слідкування за власним тілом, одягом, речами.

Навіть, якщо вам вдалося самостійно видалити кліща, варто бути уважним до самопочуття та слідкувати за здоров’ям певний час. Адже симптоми хвороби проявляються не відразу. Процес зараження триває від 24 до 36-48 годин, але інкубаційний період (до перших проявів симптом) може бути набагато довшим.

Перші симптоми хвороби: температура, озноб, біль без наявної причини, почервоніння колами навколо укусу (схоже на стрілецьку мішень). Таке почервоніння - це найбільш типовий прояв бореліозу, проте він є не у всіх. Також під час проявів хвороби ви можете спостерігати набряк лімфатичних вузлів чи суглобів. При наявності таких симптом у вас чи ваших родичів, звертайтеся до лікаря для консультації та проходження додаткових аналізів. Запам’ятайте, раннє лікування забезпечить вам повне одужання.

Та все ж, якщо вам вдасться перебороти бореліоз, він може проявитися пізніше. Саме у цьому і небезпека хвороби Лайма – постлікувальний синдром, який проявляється хронічними симптомами: втома, біль чи набряк суглобів.

Пам’ятайте, хвороба Лайма вражає нервову систему, опорно-руховий апарат та серце. Тому вчасно звертайтеся до лікаря, аби попередити розвиток захворювання та отримати кваліфіковану допомогу. Перевіряйте свої речі, одяг, тіло та ваших дітей. Також варто звертати увагу і на домашніх тварин та перевіряти їх на наявність кліщів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео