Ростислав Фук

У підземеллі собору на Тернопільщині знайшли розграбовані давні поховання (фото)

Свято-Миколаївський собор у Кременці майже 200 років належав московському патріархату. У листопаді 2023-го його передали державі

Розграбовані поховання заможних жителів 17-18 століття знайшли під Свято-Миколаївським собором у Кременці. Про це розповів директор Кременецько-Почаївського історико-архітектурного заповідника Василь Ільчишин. Він припускає, що тут можуть бути поховані тисячі людей, пише Суспільне.

Стаття містить чутливий контент.

За словами Ільчишина, собор був у користуванні представників московського патріархату майже 200 років. Нагадаємо, передали його заповіднику в листопаді минулого року.

Тут ми бачимо жахливу сцену мародерства: гору одягу і розбиті труни. А позаду мене знаходиться ціле скупчення кісток із поховань. Тобто, тут зумисне їх діставали з гробів, витрушували кістки, одяг скидали на одну купу, інші речі на другу, спеціально для пошуку отих цінних предметів, які містилися у похованнях. З дитячих поховань навіть здерті натрунні хрести, які могли бути з дорогоцінних металів. Видно, що якісь поховання, які знаходились на поверхні ось цій — поруйновані. Крім того, вони ще й вкопувались у підлогу для пошуку отих поховань давнішого часу. В підземеллях церкви хоронили найповажніших людей, прихожан храму, це були меценати, жертводавці, які давали кошти на розбудову храму, каже Василь Ільчишин.

Собор був у користуванні представників московського патріархату майже 200 років

Директор заповідника планує зафіксувати всі пошкодження та звернутися до поліції, бо вважає, що попередні власники порушили законодавство України:

Є згадки, що в 90-х роках під час ремонтних робіт сюди потрапили представники московського патріархату, але вони з’ясували, що це католицькі поховання і на тому справа була закрита. Але згідно з українським законодавством, після виявлення ось таких кісток, якщо це не є кримінальною складовою, то викликається орган охорони культурної спадщини, археологів, які мають зробити своє заключення, що це є християнські поховання, їх треба дослідити, потім перепоховати. А що ми бачимо тут? Вони не зверталися в орган охорони культурної спадщини, просто виявили ці поховання.

Допомагав із пошуками входу в крипти теперішній настоятель храму отець В’ячеслав Савельєв. Він каже, найширший вентиляційний хід, через який можна дістатися в крипти, був замурований газоблоками та закритий монтажною піною.

Храм будував чернечий орден францисканців, розповідає докторка історичних наук Ірина Скакальська.

Василь Ільчишин каже, тепер шукатимуть фінансування й археологів для дослідження знайденого та звернуться в поліцію.

Кореспонденти Суспільного телефонували до колишнього настоятеля храму отця Василія Вознюка, аби отримати коментар щодо цієї ситуації. Він відповів, що її не коментуватиме, адже не знав про існування крипт.

Читайте також: Зі Свято-Миколаївського собору в Кременці зникли ікони та цінні речі

Жителя Тернопільщини підозрюють у незаконному будівництві на території собору

Фото Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео