Обшуки в міськраді Тернополя: показовість, чи реальна боротьба зі «схемами»?

міська рада

Правоохоронці з Києва працюють у Тернополі сьогодні вже від 6 ранку. Залучивши місцевих слідчих, яким також роздали ордери на обшуки, в міській раді, деяких її структурних підрозділах та в квартирі будівельника Ігоря Гуди проводять слідчі дії.

За попередньою інформацією, йдеться про розслідування, пов'язане з виділенням земельних ділянок комунальним підприємствам (так в міській раді уникали необхідності виносити продаж землі на аукціон) та передачу її іншому власнику на основі інвестиційних угод.

Ці питання неодноразово піднімалися як журналістами, так і місцевими активістами, однак належної реакції правоохоронців не було. До сьогодні...

Нагадаємо, що в Тернопільській міській раді вже відбувалися «маски-шоу» у травні 2015 року, коли заступника міського голови Володимира Камінського силоміць виводили з приміщення мерії.

Після гучного затримання, справа була передана в суд, де пан Камінський за угодою визнав свою вину та сплатив штраф. Передувало цьому зміна кваліфікації обвинувачення.

Маючи такий гіркий досвід «боротьби», громадські активісти Тернополя побоюються, що і сьогоднішні слідчі дії завершаться великим «пшиком».

Адже відслідковується певна схожість між сьогоднішніми обшуками та затриманням Камінського 2-річної давнини.

Як і тоді у міській раді зараз «працює» НАБУ, щоправда, 2 роки тому їх дії були орієнтовані на певну особу і стосувалися вони хабарництва.

Зараз же, йдеться про низку рішень, відповідно до яких громада за «схемою» втрачала не лише земельні ділянки, але і надходження в бюджет. Тому винними тут можуть бути і декілька осіб, починаючи він найвищих посадовців і закінчуючи звичайним виконавцем, що писав текст проекту рішення міської ради. Зрештою, враховувати можуть і суму недоотриманих коштів в бюджет. А сягають вони десятків мільйонів гривень.

Підігріта ситуація була і депутатами міської ради. Адже дискусія щодо змін у Генплані теж пов'язана з спірними питаннями щодо окремих земельних ділянок.

Все це вселяє надію, що шоу завершиться, і винні будуть покарані. Звісно, якщо винних знайдуть, адже влада міста неодноразово запевняла, що всі рішення міської ради - законні.

Вибір читачів за тиждень

Відео