Тамара Коблик

Пластуни з Тернополя взяли участь у скаутському таборі в Італії

Змагання з конструювання, спорту та куховарства – ці та інші заняття входили у щоденну програму спільного італійсько-українського скаутського табору

В італійському мальовничому регіоні Абруццо, біля озера Сканно, завершився літній табір, на який італійські скаути запросили пластунів із Тернополя. Пластунам із Тернополя перебування в літньому таборі впродовж тижня в горах регіону Абруццо допомогло хоча б тимчасово забути звуки війни. Про це пише Vaticannews.

Цей час для нас є можливістю для відпочинку і для відновлення, – зазначила керівниця української групи.

Розповідаючи про цю ініціативу, Стефанія Донаті, керівниця однієї з груп Італійської католицької асоціації поводирів та скаутів (AGESCI), зазначила, що ідея зародилася випадково: їхня група, яка є кількісно маленькою, шукала іншу групу скаутів, яка б погодилася провести з ними цьогорічний літній табір, і від італійських груп не надходило пропозицій. Пізніше їм запропонували прийняти групу скаутів з України.

І я вирішила прийняти цю пропозицію, навіть для того, щоб трохи підбадьорити наших юнаків і дівчат, які почувалися знеохоченими через те, що їх було мало, – зазначила Стефанія.

 

До Італії тернопільські пластуни прибули автобусом: після довгої подорожі та 13-годинного очікування на кордоні з Угорщиною вони врешті-решт прибули до Риму, де їх гостинно прийняли на одній з парафій, а потім супроводили до місця проведення літнього табору – до озера Сканно, що є однією з природних перлин регіону Абруццо.

Взаємне збагачення

Змагання з конструювання, спорту та куховарства – ці та інші заняття входили у щоденну програму спільного італійсько-українського скаутського табору. У день, який повністю був присвячений Україні, тернопільські пластуни приготували своїм новим друзям борщ. «Дуже смачний! – коментує захоплено Стефанія, – ми всі попросили добавки». Кожен день для учасників табору став справжнім взаємним збагаченням.

Вони ніколи не скаржаться, завжди готові допомогти і завжди веселі, – ділиться італійка своїми спостереженнями про українських пластунів. – На нас справила велике враження їхня життєрадісність, а також  їхня дисципліна: вони дуже пунктуальні, точні, швидкі, і це пробудило в наших скаутах здорове суперництво, яке, можливо, трохи ослабло. А українці, сподіваюся, змогли відчути нашу гостинність.

Керівниця італійської групи підкреслила, що юні українці надихають їх своїм прикладом.

Навіть той факт, що вони 30 годин їхали сюди автобусом, перетнувши кілька країн, показує  нам, що немає нічого неможливого, – наголосила вона.

Вдячність за можливість відновитися   

Для нас це була дуже приємна несподіванка і дуже хороша співпраця, – зазначила в інтерв’ю Валентина, керівниця групи тернопільських пластунів, які провели взяли участь у цьому літньому таборі в регіоні Абруццо. – Люди тут дуже радісні, дуже щиро нас приймають і хочуть нам допомогти у різний спосіб. Цей час, який ми проводимо тут, в таборі, для нас є дуже хорошим часом для відпочинку, для відновлення тому, що зараз у нас в країні війна, і ми завжди переживаємо за своє здоров'я, за свою безпеку. Тут ми відчуваємо себе в безпеці, в дуже гарному місці, з гарними людьми, тут дуже гарна природа. Тобто, ми дуже вдячні за можливість відвідати Італію і потоваришувати з італійськими скаутами.

Фото Vaticannews

Вибір читачів за тиждень

Відео