Оксана Бучко

Думку громади Тернопільщини ігнорують

unnamed (4)

Віддати громаді села Горошови вирішення питання будівництва ГЕС на Дністрі пообіцяв нардеп Олег Барна. Про це йдеться у його пості «Депутатські канікули» на Facebook 3 лютого. Незважаючи на одностайну позицію селян проти проекту, в облраді отримали лист (від 20.02.2017р.) про підготовку проекту побудови ГЕС на Дністрі в межах Тернопільщини.

- Жива бесіда разом із головою Борщівської РДА Л.Юзьків, помічниками І.Красовським, О.Степовим, В. Мойсеюком та головою громади В.Боднарчуком із жителями мальовничого села Горошова (Борщівщина) на річці Дністер щодо побудови каскаду ГЕС на Дністрі . Знайшли порозуміння: популізм, якщо він і навіть під патріотичними гаслами, не проходить, - писав Олег Барна у Facebook. -  

Зійшлися на наступному:

  1. Обговорювати будь яке питання можна тільки після належного його вивчення, врахування всіхпозитивних і негативних сторін. 2. Не влада, ні Київ, ані активісти з Тернополя, чи навіть присутні 50чол. з Горошови не будуть вирішувати питання будівництва ГЕС, а буде вирішувати вся громада села. 3. Без погодження громади ніхто будувати не буде.

декотрих псевдоактивістів, котрі хотіли пропіаритися у соцмережах, знімаючи на відео прийшлося поставити на місце. Присутні погодилися і бесіду продовжили.

Негативний вплив побудови ГЕС на Дністрі описали науковці Інституту екології Карпат Національної академії наук України в офіційному науково-експертному висновку. Це підтоплені села, замулення річки та знищення розвитку туризму на цій території. Активісти області створили громадський рух «Вільний Дністер», де об’єднують зусилля задля збереження пам’ятки природи.

Натомість відмовлятися від виготовлення проекту побудови ГЕС у публічному акціонерному товаристві «Укргідропроект» не збираються. У листі Тернопільській облраді пояснюють, усе буде у рамках закону і відповідатиме вимогам чинного законодавства України. Мова йде про підготовку проекту, під який з держбюджету мають виділити 150 млн. грн. Про це «Терен» писав ТУТ.

Жителів Тернопільщини закликають підтримати електронну петицію до президента України з вимогами заборонити будувати гідроелектростанцію на  Дністрі. Ще залишилось 49 днів для збору підписів, всього проголосувало 2063 осіб із 25 000 необхідних.

Фото з відкритиз джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео