Що таке Біткоїн, де його купити та як на ньому заробляти?

Новини компаній

Криптовалюта Біткоїн та технологія блокчейн сьогодні тією чи іншою мірою відомі практично кожному. Завдяки тому, що курс BTC/USDT тримається на стабільно високому рівні, це продовжує робити криптовалюти трендовою темою. При цьому не всі користувачі чітко усвідомлюють усі переваги цифрових монет та їх принцип роботи. До того ж криптоактиви мають суттєві перспективи у новій ланцюжковій системі збереження даних та грошових переказів.

Що таке Біткоін?

Це перша та найвідоміша на сьогодні цифрова валюта, побудована на технології блокчейн. У свою чергу, Blockchain – розподілена база даних, в якій зберігання інформації про виконані транзакції відбувається у вигляді безперервного ланцюжка блоків. Одна з ключових переваг – неможливість підробки даних всередині цієї системи. Криптовалюта Bitcoin має дрібну частину, яку назвали на честь її творця – сатоші.

Bitcoin також можна розглядати як пірингову електронну платіжну систему, в якій Біткоїни є одиницями обліку. Основні характеристики головної криптовалюти:

  • Peer-to-peer-транзакції. Це однорангова пірингова модель взаємодії, коли операції виконуються безпосередньо між двома користувачами.
  • Децентралізація. У цій системі відсутній центральний банк, який відповідає за випуск грошей та керування ними, або інші контролюючі органи. Оскільки посередників немає, то комісії цього плану виключені.
  • Відкритий вихідний код. За бажанням кожен користувач може подивитися програмний код Біткоіна, виявити в ньому слабкі місця та запропонувати варіант виправлення.
  • Конфіденційність. Транзакції шифруються криптографічними ключами, через що сторонні особи не можуть у них втручатися. Але за певної старанності можна з'ясувати, кому належить та чи інша Біткоін-адреса.
  • Необоротність операцій. Вивчаючи Біткоїни, що це таке, важливо розуміти просте правило: якщо ви помилитеся під час переказу монет та введете неправильну адресу, то повернути гроші назад не вдасться.

Хто створив Bitcoin та хто розвиває його зараз?

Вперше концепція Біткоіна була описана у технічному документі (white paper), опублікованому 31 жовтня 2008 року. Автором став Сатоші Накамото. Це псевдонім, за яким ховається одна людина чи група розробників. Bitcoin-мережу запустили 3 січня 2009 року. Накамото перестав займатися розвитком проєкту із середини 2010 року. Тепер за розробку та координацію функціонування мережі відповідає спільнота розробників. Кожен бажаючий може вносити пропозиції щодо оновлення коду криптовалюти. Це називається Bitcoin Improvement Proposal (BIP).

Але не варто розраховувати на те, що лише розробники приймають рішення щодо напрямів розвитку проєкту. Суттєві зміни можливі лише у тому випадку, якщо більшість майнерів погодилися на них.

Як працює Біткоїн?

BTC – це цифрова валюта, яка має свої правила та стійкі принципи роботи. Нижче наведені деякі з них:

  • Платіжна система Біткоїн та криптовалюта в цій мережі функціонують на основі технології блокчейн. Це розподілена база даних, де інформація про транзакції зберігається у вигляді безперервного ланцюжка блоків. Усередині системи ніхто не зможе відкоригувати або підробити інформацію.
  • Правила роботи платіжної системи будуються на відкритому протоколі. Тут немає місця для єдиного регулятора на кшталт центробанку, держкомісії з регулювання ринків фінансових послуг та ін.
  • Крипта не має матеріальної форми. Це цифрові монети, які не ідентичні до електронних грошей. Важливо розуміти, що електронні гроші випускаються за фіатні.
  • Безпека криптоактивів ґрунтується на системі блокчейн, яка створена на математичних обчисленнях. Завдяки цьому можна не боятися, що криптовалюту підроблять чи зламають.
  • Курс Біткоїну не встановлюють майнери або будь-хто інший. При цьому вартість головної крипти постійно коливається. Залежно від зовнішніх та внутрішніх факторів ціна може різко знижуватися чи злітати. Яскравий приклад – коли котирування обвалилися після твіту Ілона Маска.

У чому полягає основна інновація Біткоіна?

Головний прорив та водночас цінність першої криптомонети полягає у тому, що вдалося створити надійну, самодостатню, децентралізовану платіжну систему. Зауважте, що будь-який банк або інші схожі фінансові установи є централізованою структурою. Оператор працює в основному за закритою або частково закритою від клієнтів схемою. Але залишається потреба довіряти цій системі свої гроші. До того ж вона вразлива до помилок, шахрайської діяльності, зловживання.

BTC привабливий тим, що він не має перерахованих ризиків, тому що це децентралізована структура, за побудову та підтримку якої відповідають самі учасники мережі. Рахунки користувачів є публічними, але особи власників крипти залишаються анонімними. Протокол мережі передбачає механізми, які регулярно перевіряють коректність всіх даних.

Біткоїн vs фіат

Творець криптовалюти прагнув змінити традиційну фінансову систему. Національні гроші друкують лише на рівні держав, а це централізовані структури. Цінність фіатних валют насамперед залежить від дій та довіри до емітенту. Крім іншого, фіат схильний до постійної дії інфляції. Іншими словами, він може знецінитися будь-якої миті.

Вивчаючи, що таке Біткоїн, можна з'ясувати, що для переказів у його блокчейні використовуються не фіатні гроші, а спеціальна розрахункова одиниця – криптовалюта. Ключова функція крипти – бути засобом передачі цінності в Bitcoin-мережі. Розрахувати цінність можна у зручній для вас формі, наприклад, у національній валюті. Звідси можна поставити й вартість BTC. Ціна головної крипти визначається не центральним банком або іншою фінорганізацією, а самими користувачами та інвесторами на відкритому ринку. Тобто на формування курсу впливають самі власники криптоактивів. Хоча спочатку такі монети замислювалися для проведення платежів, сьогодні вони більше використовуються як інвестиції.

Як зберігати BTC?

Уберегти свої кошти від зломів та крадіжок можна, якщо завести спеціальні криптовалютні гаманці. Це цифрові сховища криптовалют, включаючи Біткоіни. Перший Bitcoin-гаманець з'явився одночасно з виходом самої криптовалюти – у 2009 році – і отримав аналогічну назву. Через кілька років його перейменували на Bitcoin Core.

Сьогодні існує багато видів криптогаманців, які використовуються для безпечного зберігання цифрових активів. До основних різновидів можна віднести розбивку на холодні та гарячі, кастодіальні та некастодіальні сховища.

Гарячі криптогаманці

Такі гаманці вирізняються тим, що мають постійне підключення до інтернету. До цієї групи можна віднести рахунки криптобірж, деякі сховища з установкою на комп'ютер, додатки для смартфонів та ін. Популярні на ринку рішення – гаманці від MetaMask та BitGo, додаток Jaxx, програми для комп'ютерів Electrum та Exodus, сховища від криптобірж WhiteBIT, Binance та ін.

Принцип наступний: біржа видає власникам гаманців закриті ключі, з допомогою яких можна ідентифікувати рахунок. Вони застосовуються для перегляду балансу, відправлення та отримання крипти, виконання інших транзакцій. Мінус таких рішень – атаки хакерів на сервери криптобірж та пристрої користувачів з метою викрадення грошей. Але послуги все одно користуються попитом через високий рівень зручності та швидкості операцій.

Холодні Біткоін-гаманці

Їхня надійність вважається вищою, тому що для роботи їм не потрібно постійно бути підключеними до інтернету. Навіть якщо якимось чином хакер отримає доступ до вашого сховища, він не зможе вивести крипту, оскільки гаманець не знаходиться у мережі. Щоб працювати з холодним типом сховищ, потрібен комп'ютер та дистрибутив. Ви можете завантажити його з офіційного сайту криптовалюти. Наприклад, це може бути Bitcoin Core.

Перед встановленням дистрибутива важливо переконатись, що на комп'ютері немає вірусів. Заздалегідь подбайте про наявність вільного місця на вашому пристрої. ПЗ може важити більше 100 ГБ.

Кастодіальні криптогаманці

Це такий вид сховищ, при якому закриті ключі користувачів зберігаються третьою стороною – криптобіржею, брокером та ін. Іншими словами, контроль над грошима зосереджується в чужих руках. Сховища підійдуть для купівлі, продажу та зберігання крипти. Їх плюс у тому, що можна увійти в них через браузер із будь-якої точки світу.

Віддаючи перевагу такому типу гаманців, важливо переконатися, що обрана компанія надає високий рівень безпеки та страхування. Вибирайте надійних кастодіалів, які регулюються та відповідають вимогам.

Некастодіальні гаманці

У такому разі контроль та управління криптоактивами лягають на самого користувача. Ніхто не зможе замість вас робити грошові перекази. Плюс такого рішення – ваш криптогаманець не зможуть вилучити чи заморозити. Некастодіальні гаманці можуть бути програмними та апаратними, до того ж вони різняться за процедурами доступу та управління. Однак усі вони побудовані на базовій концепції: надання платформи зберігання Біткоїнів, доступ до якої виконується за закритими та відкритими ключами. Щоб отримати гроші, вам потрібно дати відправнику ваш відкритий ключ. Якщо ви хочете подивитися баланс, відправити криптовалюту, завершити транзакцію, вам потрібно буде ввести закритий ключ.

Некастодіальні криптогаманці можна знайти від сервісів Trust Wallet та MetaMask. Враховуйте, що вибір на користь такого сховища вимагає від вас відповідального підходу до збереження seed-фрази та приватних ключів.

Як заробляти на BTC?

Сьогодні особливо популярними вважаються такі 3 способи:

1. Довгострокові інвестиції.

Метод полягає в тому, що інвестор закуповує криптоактиви на тривалий термін – від 1 року та більше. Головне, що потрібно від вас – не піддатися коливанням ринку та не продати крипту раніше встановленого часу. BTC виступає своєрідним індикатором розвитку крипторинку. Вартість цієї криптовалюти змінюється циклічно, з падіннями та злетами. Вважаючи за краще такий варіант заробітку, важливо не впадати в панічні настрої при зниженні курсу. Продовжуйте зберігати цифрові валюти з метою отримання прибутку у довгостроковій перспективі. Розглянутий підхід підійде всім, хто вірить у майбутнє криптоіндустрії.

2. Криптотрейдінг.

Торгівля криптою націлена на коротко- та середньострокову перспективу. Реалізувати стратегію можна навіть протягом 1 дня. Трейдінг будується на високому показнику волатильності Біткоіна. Щоб досягти успіху, ви повинні мати хороший рівень практичних навичок та розуміти принципи роботи крипторинку. Деякі платформи надають такі види торгівлі, як маржинальна (з плечем) чи ф'ючерси криптовалюта.

3. Майнінг.

Цей варіант принципово відрізняється від описаних вище. Заробіток можливий від того, що ви надаєте обчислювальні потужності свого обладнання, щоб блокчейн-мережі вирішували криптографічні завдання для генерації нових блоків. Іншими словами, ви займаєтеся здобиччю BTC. Біткоїн – це одна з найскладніших криптовалют для майнінгу. Якщо ви вибираєте цей спосіб, необхідно вкластися в покупку обладнання та постійно проводити його технічне обслуговування. До цього додаються витрати на електроенергію. Щоб ця стратегія виявилася справді прибутковою, потрібно заздалегідь прорахувати всі витрати та продумати їхню оптимізацію.

Хмарний майнінг як спосіб заробітку

Cloud Mining з'явився як доступніша альтернатива традиційному майнінгу. Як і за стандартного процесу, ви видобуваєте монети, тільки для цього застосовується не ваше особисте обладнання. Ви орендуєте обчислювальні потужності у спеціальної платформи. Інфраструктура вже налагоджена за вас, тому вам не доведеться купувати обладнання та оплачувати рахунки за електрику, щоб займатися хмарним майнінгом.

Користувачеві необхідно лише створити обліковий запис на платформі та своєчасно сплачувати орендні платежі. Cloud Mining – це рішення для тих, хто хоче отримувати прибуток на криптовалюті з нуля. Перед початком такої діяльності проведіть перевірку надійності компаній із хмарного майнінгу, щоб довірити свої гроші лише безпечним майданчикам.

Чому курс Біткоіна продовжить зростати?

Незважаючи на те, що Bitcoin презентували ще у 2009 році, він все ще залишається найпопулярнішою криптовалютою. Цей цифровий актив не втрачає своєї привабливості серед інвесторів, що викликано кількома чинниками:

  • Обмежена кількість. Усього задумано 21 млн. монет, а отже, їх не буде більше, ніж це число. Як результат – згодом цінність та попит на BTC будуть лише збільшуватись.
  • Зростання популярності. Останніми роками кількість інвесторів, готових вкладати у розвиток цього проєкту, лише зростає. До того ж, все більше підприємств та магазинів готові приймати криптовалюту як спосіб оплати товарів та послуг. Завдяки цьому попит на Біткоїн та курс монет можуть злетіти.
  • Технологічні інновації. Розробники постійно покращують проєкт, щоб зробити Bitcoin ще зручнішим, безпечнішим та доступнішим для використання. Чим більш розвинена технологія, тим вищий попит та вартість крипти.

Коли купувати Біткоїн?

Це один із найбільш волатильних активів у світі інвестицій. Але якщо грамотно підходити до оцінки певних факторів, то можна знайти оптимальний період для придбання криптовалюти. Що важливо враховувати:

  • Історичні показники. Саме вивчення історичних даних дозволить визначити найкращий момент для покупки. Як правило, зниження котирувань вказує на те, що час купувати. Але історичні дані не гарантують продуктивності криптоактиву у майбутньому.
  • Фундаментальний аналіз. До фундаментальних факторів можна віднести новини про прийняття битка як платіжного засобу великими компаніями чи банками, покращення регулювання крипти чи нові технологічні розробки. Все це може спровокувати збільшення курсу.
  • Новини. На крипторинці часто відображаються новини та події, пов'язані з різними зовнішніми факторами. Наприклад, говорити про зростання ціни можна, якщо збільшується довіра до Біткоїну з боку великих інституційних інвесторів.
  • Технічний аналіз. Цей метод передбачає оцінку графіків курсу та патернів, які допоможуть визначити продуктивність криптоактиву у майбутньому.

Вивчення всіх цих факторів у сумі дозволить вам знайти найкращий момент для покупки крипти.

Де найкраще купувати криптовалюту?

Біткоін – це цифрова валюта, яка сьогодні торгується практично скрізь: на криптобіржах, P2P-майданчиках, онлайн-обмінниках. У деяких країнах ви навіть можете знайти спеціальні криптомати, які зовні та за функціоналом нагадують звичні всім банкомати.

Однак для новачків у криптогалузі найбільш підходящим варіантом стають централізовані криптовалютні біржі. Платформи такого плану переважні за великий вибір цифрових активів та налаштувань профілю. До того ж, вони передбачають широкий набір додаткових сервісів та якісну службу підтримки. Щоб поповнити біржовий рахунок, пропонується велика різноманітність методів, включаючи картки та банківські перекази. В Україні спостерігається попит серед користувачів на криптобіржі WhiteBIT та Binance.

Альтернативні способи: як ще купити Біткоїни?

Криптобіржі – не єдине місце для придбання та продажу цифрових монет. На криптоплатформах курс формується, виходячи із співвідношення попиту та пропозиції. Але за межами бірж учасники можуть домовлятися про умови, вартість та обсяг угоди. Серед популярних позабіржових сервісів відзначають такі: P2P-платформи, онлайн- та офлайн-обмінники, криптомати та ін.

Фізичні обмінні пункти сьогодні є у багатьох країнах. За своєю структурою та функціоналом вони схожі на класичні обмінники, тільки тут обмінюють готівку на крипту. Обмінники встановлюють курс в залежності від котирувань на провідних світових біржах. Але додатково у вартість закладаються поточні обставини, ризики, додаткові витрати та ін. Ці ж принципи можна застосовувати й до онлайн-обмінників. Рекомендується працювати тільки з перевіреними майданчиками, щоб не потрапити на шахраїв. Для пошуку ви можете скористатися спеціальними агрегаторами, на яких зібрана інформація щодо популярних обмінників.

Як варіант можна розглянути криптомати. Це термінали, які схожі на банкомати, але в них ви можете купувати та продавати криптовалюту за готівку або з використанням картки. В обмін на фіат ви отримаєте криптоактив на свій гаманець. Для цього необхідно ввести гроші або карту в криптомат, вказати номер рахунку або відсканувати QR-код криптогаманця. Мінус цього способу – надто високі комісії та мала кількість самих терміналів.

Як отримати Біткоін: особливості P2P-торгівлі

Зважаючи на обмеження, що діють в Україні, сьогодні P2P-платформи є головним рішенням для отримання та виведення крипти. Плюс такого методу полягає в тому, що ви можете здійснювати обмінні операції безпосередньо з іншими користувачами. Для цього ви можете ознайомитись з вже опублікованими оголошеннями або створити власне після реєстрації на платформі.

P2P-майданчики гарантують захист користувачів шляхом системи зворотного зв'язку та ескроу-рахунків. Тут для кожного діє рейтинг, який формується на основі оцінок від інших учасників угод. Чим вищий рейтинг, тим надійніший користувач. Угода закривається лише після того, як і покупець, і продавець заблокують у сервісі суму, потрібну для обміну. Великі P2P-платформи: LocalBitcoins, Bitcoin Global, Binance P2P та ін.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео