Ростислав Фук

Собор парафії московського патріархату на Тернопільщині передадуть заповіднику

Термін дії договору про користування собором закінчився ще 12 лютого

Західний апеляційний господарський суд підтвердив рішення  Господарського суду Тернопільської області від 15 червня 2023 року про передачу Миколаївського собору в Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України. 

Нагадаємо, тоді суд зобов’язав релігійну громаду «Парафія Святителя Миколая» повернути Миколаївський собор з келіями XVI-XVII століть загальною площею 1 756,0 кв м.

12 лютого 2023 року закінчився термін дії договору про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням Миколаївського собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. Своєю чергою, релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову, – йдеться в повідомленні.

Довідково 

Миколаївський собор і чернечий корпус – ансамбль колишнього францисканського монастиря з костьолом і дзвіницею, спорудження яких тривало протягом ХVII-XVIII ст.  Костьол  був збудований у ренесансному стилі, але пізніше унаслідок перебудов набув деяких барокових рис. До північного фасаду собору примикає житловий корпус, кам’яний Г-подібний двоповерховий будинок.

У 1606 р. тут поселилися ченці францисканського ордену. Невдовзі вони збудували собі мурований храм та житловий корпус і відмежувалися від міста цегляною стіною. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням царя Миколи І францисканський монастир закрили влітку 1832 р. царський уряд передав православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 року колишній монастирський костьол освятили в Миколаївський собор.

Фото: Findway

Вибір читачів за тиждень

Відео