Ростислав Фук

Суд зобов’язав релігійну громаду УПЦ повернути собор заповіднику на Тернопільщині

Термін дії договору про користування собором закінчився ще 12 лютого

Господарський суд Тернопільської області ухвалив 15 червня рішення повернути  Миколаївський собор з келіями (XVI-XVII ст.) загальною площею 1 756,0 кв. м. Кременецько-Почаївському державному історико-архітектурному заповіднику. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Суд задовольнив позов Кременецько-Почаївського заповідника та зобов’язав  релігійну громаду парафії Святителя Миколая УПЦ  МП усунути перешкоди в користуванні державним майном та повернути його заповіднику.

До слова, 12 лютого року закінчився термін дії договору про про безоплатне користування релігійною громадою УПЦ МП приміщенням собору та інших об’єктів, що є державною власністю.

Заповідник неодноразово повідомляв релігійну громаду про закінчення терміну дії Договору та відсутність намірів щодо його продовження, у зв’язку зі змінами у законодавстві про оренду державного майна. У свою чергу, релігійна громада зверталася до МКІП щодо продовження дії договору, але отримала відмову. З 13 лютого 2023 року і по даний час Релігійна громада незаконно, без будь-якої правої підстави продовжує користуватися державним майном – пам’яткою архітектури національного значення, – йдеться в повідомленні.

У зв’язку з цим, Кременецько-Почаївський державний історико-архітектурний заповідник звернувся до Господарського суду Тернопільської області з позовною заявою повернути Миколаївський собор з келіями, зобов’язавши релігійну громаду УПЦ МП вивільнити зайняті приміщення та підписати відповідний Акт приймання-передачі.

Довідково 

Миколаївський собор і чернечий корпус – ансамбль колишнього францисканського монастиря з костьолом і дзвіницею, спорудження яких тривало протягом ХVII-XVIII ст.  Костьол  був збудований у ренесансному стилі, але пізніше унаслідок перебудов набув деяких барокових рис. До північного фасаду собору примикає житловий корпус, кам’яний Г-подібний двоповерховий будинок.

У 1606 р. тут поселилися ченці францисканського ордену. Невдовзі вони збудували собі мурований храм та житловий корпус і відмежувалися від міста цегляною стіною. Після польського повстання 1830-1831 рр. за розпорядженням царя Миколи І францисканський монастир закрили влітку 1832 р. царський уряд передав православній церкві старовинні споруди закритого ним францисканського монастиря і в грудні 1832 р. колишній монастирський костьол освятили в Миколаївський собор.

Фото Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео