Тамара Коблик

Святкове меню на Різдво і Новий рік: рецепти від фудблогерки (відео)

Готове меню на свята справжня знахідка для тих, у кого немає часу на вигадування нових блюд

Святкове меню від фуд-блогерки Жанни Решетицької складається з оригінальних та смачних страв, які легко приготувати. Ще один його плюс — заготівлі для страв або деякі страви можна приготувати за кілька днів до свята й навіть за тиждень, а це дуже розвантажує в передсвятковий вечір.

Як приготувати страви зі святкового меню на Різдво та Новий рік

Сирні мафіни

Фото: скріншот / youtube

Інгредієнти

150 мл кефіру

100 г борошна

1 ч. л. з гіркою розпушувача

1 яйце

150 г твердого сиру

2 ст. л. рослинної олії

½ ч. л. цукру

½ ч. л. сушеного часнику

Приготування

Блогерка подає мафіни з сьомгою, також їх можна робити з оливками, маринованими огірками або навіть оселедцем. Готує їх у невеликих формах в кілька заходів, складає в закриті контейнери для тіста та зберігає в холодильнику до свята.

В глибокій ємності змішайте кефір, яйце, олію, борошно, розпушувач, цукор, сіль, сушений часник. Тісто має вийти, як на оладки. Якщо після замішування в ньому залишаються грудки, його необхідно відставити на п’ять хвилин, а потім ще раз ретельно перемішати.

Потім додайте натертий на великій тертці сир, посоліть та знов перемішайте. Змастіть форми олією та наповніть на дві третини, щоб мафінам було куди рости.

Поставте форми з мафінами в заздалегідь прогріту до 180 градусів на 10−12 хвилин.

Приготуйте крем для мафінів. Для цього змішайте вершковий сир та невелику кількість густих вершків, щоб за консистенцією вийшов крем, що буде тримати форму.

 

Перекладіть крем у кондитерський мішечок та, використовуючи насадку, прикрасьте мафіни. Зверху покладіть огірок, а на нього сьомгу.

Печінковий паштет

Фото: скріншот / youtube

Якщо для вас вийде багато паштету, його можна заморозити. За словами блогерки, готовим паштетом можна прикрашати мафіни, але для цього меню вона викладає його на солоний крекер.

Інгредієнти

600 г курячої печінки

1 велика цибуля

1 велика морква

олія

вершкове масло

150 г вершків 15%

50 мл коньяку

сіль

чорний перець

½- 1 ч. л. мускатного горіха

Приготування

Обсмажте на олії крупно нарізану цибулю з нарізаною морквою.

На іншій пательні розтопіть шматок вершкового масла та починайте обсмажувати печінку.

Коли печінка підсмажиться з усіх сторін, додайте до неї готові овочі, вершки, коньяк (під час приготування спирти з нього випаряться), мускатний горіх. Ретельно перемішайте та готуйте ще протягом 5 хвилин.

Зніміть пательню з вогню, дайте продуктам трішки охолонути та подрібніть їх у єдину масу, яка вийде дуже ніжною.

Перекладіть готовий паштет у кондитерський мішечок та викладіть його на солоні крекери. Зверху прикрасьте замороженою ягодою, у блогерки це чорна порічка, журавлиною або крапелькою улюбленого варення.

 

Канапе

Фото: скріншот / youtube

Тарілка з різноманітними канапе готується дуже просто та швидко, прямо перед подачею на святковий стіл.

Інгредієнти

Хліб — білий та чорний

Вершковий сир

В’ялені помідори

В’ялені сливи

Базилік

Печериці

Соєвий соус

Корнішони

Листя салату

Шинка

Помідори черрі

Маслини

Спеції

Приготування

Перший варіант канапе. Тонко поріжте хліб на невеликі шматочки.

Підсушіть шматочки хліба на пательні або в духовці.

Підсмажений хліб намажте вершковим сиром.

На білий хліб викладіть в’ялений помідор, на чорний в’ялену сливу. Її можна замінити половинкою чорносливу або фініком.

Додайте базилік.

Другий варіант канапе. Наріжте печериці четвертинками, викладіть на гарячу пательню, додайте соєвий соус та підсмажте на великому вогні. В процесі підсмажування печериці почнуть карамелізуватися та вийдуть надзвичайно смачними.

Розріжте навпіл корнішон, нанизайте його на шпажку, потім проткніть нею гриб та лист салату.

Шпажку з продуктами вставте в заздалегідь намазаний вершковим сиром шматочок білого хлібу.

Третій варіант канапе. Круглий шматок шинки розріжте навпіл. У кожну скибочку загорніть корнішон та скріпить шпажкою з маслиною таким чином, щоб рулет що вийшов, не розгортався.

 

Четвертий варіант канапе.

Розріжте помідори черрі (коктейльні помідори) навпіл, а потім акуратно зніміть денце у кожної половинки, щоб вони не перегорталися на тарілці.

На кожну половинку помідора викладіть вершковий сир (до нього можна додати улюблені спеції) та проткніть її шпажкою з оливкою та листком базиліку.

Салат Різдвяний вінок

Фото: скріншот / youtube

Кількість інгредієнтів залежить від ваших уподобань.

Інгредієнти

Мікс салатного листя

Мідії

Помідори черрі

Винний оцет

Оливкова олія

Підсмажений кунжут

Приготування

Дістаньте велику тарілку або блюдо. В середину поставте перегорнуту склянку.

Розкладіть навколо склянки салатне листя.

Зверху покладіть мідії, вони можуть бути відварені заморожені або консервовані. За бажанням мідії можна замінити куркою або червоною рибою.

Потім додайте порізані на чотири частини черрі.

Додатково, за бажанням, в салат можна покласти оливки або маслини та нарізані навпіл перепелині яйця.

Збризніть салат оцтом, олією, додайте кунжут.

Обережно вийміть склянку з середини тарілки та подавайте салат у вигляді вінка на стіл.

 

Салат з оселедцем

Фото: скріншот / youtube

Кількість інгредієнтів також залежить від ваших уподобань.

Інгредієнти

Оселедець

Картопля

Консервовані опеньки

Маслини

Каперси

Зелена цибуля

Сіль за бажанням

Приготування

Відваріть і крупно наріжте картоплю.

Поріжте крупними шматочками філе оселедця та викладіть на блюдо.

Зверху покладіть картоплю.

Додайте консервовані опеньки, маслини та каперси. Без каперсів, в принципі, можна обійтись, але в салаті блогерки вони є.

Потім покладіть дрібно порізану зелену цибулю, заправте салат олією, додайте сіль, якщо солоного смаку від оселедця вам не вистачає, та перемішайте.

Рулет з квашеною капустою і журавлиною

Фото: скріншот / youtube

Інгредієнти

1,5 кг сирої корейки

300 г квашеної капусти

100 г журавлини

1 велике яблуко

150 г сиру

200 г бекону (або підкопченого підчеревка)

сіль, перець

Приготування

Розріжте сиру свинячу корейку таким чином, щоб отримати плаский та тонкий пласт м’яса, я якого буде зручно зробити рулет.

Добре відбийте свинину з обох боків, щоб вона стала не товщі, ніж пів сантиметра.

Посоліть та поперчіть м’ясо з обох сторін, згорніть рулетом, загорніть в плівку та покладіть в холодильник на пару годин промаринуватися.

 

Обсмажте на пательні бекон, додайте капусту та просмажте протягом 3−4 хвилин, щоб вийшла зайва волога.

Після того, як капуста охолоне, починайте складати рулет.

Розгорніть м’ясо, розподіліть по ньому капусту з беконом, дрібні шматочки яблука.

Присипте зверху сиром, додайте журавлину та щільно згорніть рулет та скріпіть його нитками.

Загорніть рулет у фольгу та відправте запікатися у прогріту до 180 градусів духовку протягом години.

Потім зніміть фольгу, підніміть температуру в духовці до 200 градусів та запікайте рулет ще 20 хвилин до появи хрусткої скоринки.

Дайте трохи охолонути готовому рулету та наріжте його на шматки ще гарячим.

Блогерка рекомендує підготувати рулет до запікання за день до свята, а безпосередньо за дві години до події запекти його.

Картопля Дофінуа

Фото: скріншот / youtube

Інгредієнти

1 кг картоплі

1 склянка вершків

по ½ ч. л. мускатного горіха, часнику та тім'яну

чорний перець, сіль

100 г пармезану чи твердого сиру

Приготування

Наріжте свіжу почищену картоплю тонкими кружечками.

Викладіть кружечки в ємність для запікання у вертикальному стані, один за одним, як змійку. Таким чином, щоб вони заповнили всю форму.

 

Підготуйте заливку, в якій буде запікатися картопля.

Для цього до вершків додайте сіль, чорний мелений перець, мускатний горіх, інші спеції за смаком.

Перемішайте отриману суміш та залийте нею картоплю.

Накрийте форму фольгою, але не щільно, щоб вершки могли кипіти та не виливатися, та поставте у нагріту до 180 градусів духовку приблизно на тридцять хвилин.

Потім посипте картоплю натертим на тертці сиром, блогерка використовувала пармезан, та відправте в духовку ще на 20 хвилин.

Різдвяний морквяний торт

Фото: скріншот / youtube

(На 3 коржі діаметром 20 см)

250 мл олії

3 яйця

225 г борошна

375 г цукру

1 ч. л. кориці

1 ч. л. мускатного горіха

1 ч. л. імбиру

цедра апельсину

1 ч. л. розпушувача (з гіркою)

1 ч. л. соди (з гіркою)

по ½ ч. л. імбиру та мускатного горіху

1 ч. л. кориці

(спеції за смаком і можна збільшити)

375 г моркви (приблизно 3,5 середні моркви, але краще зважити)

60 г родзинок

150 г волоських горіхів

Крем

100 г вершків 33%

500 г вершкового сиру

70 г цукрової пудри

Приготування

Вилийте в чашу міксера олію без запаху, додайте цукор та суміш кориці мускатного горіха та імбиру.

 

Розмішайте, додайте яйця та помішуючи додайте просіяне борошно з розпушувачем та содою.

Потім додайте родзинки, цедру апельсина, нарізаний волоський горіх і знов перемішайте.

Додайте моркву натерту на дрібну тертку та перемішайте до однорідного стану.

Поділіть тісто на три частини. Розподіліть тісто по пергаменту у формі та запечіть в три заходи в духовці при 180 градусах.

Кожен корж випікається приблизно 25 хвилин.

Коли всі коржі будуть готові та охолонуть, загорніть їх у харчову плівку та відправте в холодильник на добу.

За цей час приготуйте крем. Для цього візьміть дуже холодні вершки та збийте їх до густого стану.

Додайте вершковий сир і цукрову пудру та знов збийте до однорідності.

Дістаньте коржі з холодильника, зніміть з них плівку та вирівняйте — зніміть верхівки ножем для різання хліба.

За допомогою кондитерського мішка нанесіть крем між коржами, зробіть чорнову обмазку та відправте у холодильник приблизно на годину.

Через годину, коли покриття вже застигло, покрийте торт фінішним шаром крему за допомогою чайної ложки та використайте святковий декор для прикрашання.

Вибір читачів за тиждень

Відео