Оксана Бучко

Тернопіль виступає проти послаблення ролі місцевого самоврядування

zakonoproyekt_0

Тернопільське відділення Асоціації міст України виступає проти закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування» №2668 від 23.12.2019. Він перебуває на розгляді Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Як зауважує Асоціація міст, прийняття його обмежить роль місцевого самоврядування.

- «Хтось» явно хоче послабити роль асоціацій органів місцевого самоврядування у відстоюванні їх прав, - пише екс-керівник Тернопільського відділення АМУ Ігор Гірчак. - Маю велику надію, що здоровий глузд серед парламентарів переможе! А кишенькові «асоціації» відійдуть в історію і не заважатимуть працювати тим, хто дійсно відстоює інтереси ОМС щодня!

Асоціація міст України проаналізувала текст законопроєкту 2668 та висловила такі зауваження:

-надати можливість асоціації органів місцевого самоврядування зі всеукраїнським статусом, яка займається специфічним напрямком (наприклад, електронне врядування, енергозбереження та енергоефективність), брати участь в асоціації органів місцевого самоврядування;

-дозволити подвійну участь та міграцію, що створює здорову конкуренцію у діяльності асоціацій.

Бажання асоціації мати статус всеукраїнської змушує її вдосконалюватися та пропонувати своїм членам більш якісні послуги. Скасування обмеження щодо подвійної участі призведе до того, що у одній з асоціацій з’являться «мертві» учасники, які не будуть брати участь у її діяльності. Відповідно і асоціація не буде намагатися запропонувати своїм членам більш якісні послуги, оскільки не буде ризику втратити статус всеукраїнської, формально маючи відповідну кількість членів. Зазначаємо, що основною особливістю діяльності всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування є її взаємодія з Президентом України, Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України, центральними органами виконавчої влади, зокрема шляхом участі у консультаціях, надання висновків до проектів нормативно-правових актів. Створення чисельних асоціацій із всеукраїнським статусом, як це пропонується законопроєктом №2668, значно ускладнить процеси взаємодії місцевого самоврядування з центральними органами державної влади.

АМУ підкреслює, що існуючий поділ на види асоціацій за членами, які представляють відповідні територіальні рівні, відповідає духу Європейської хартії місцевого самоврядування. Відповідні положення Хартії передбачають «Право органів місцевого самоврядування бути членом асоціації з метою захисту і заохочення їхніх спільних інтересів…» і «… стосується об’єднань, чиї цілі більш загальні, … і які зазвичай прагнуть представити всі місцеві органи влади особливого роду або виду на регіональному чи національному рівні.» Закладені в Хартії ідеї якраз і полягають у концентруванні членства органів місцевого самоврядування у відповідній асоціації певного виду (сільська, селищна, міська, районна, обласна) якомога більш широкому представлені інтересів органів місцевого самоврядування відповідного рівня.

Також Асоціація міст пропонує:

-законодавчо закріпити обов’язкову (а не можливу) участь асоціацій у підготовці та обговоренні нормативно-правових актів, які стосуються здійснення місцевого самоврядування (наразі в Законі передбачені лише окремі напрями, зокрема місцевий і регіональний розвиток; соціально-економічний та культурний розвиток);

-передбачити зміни до законодавства, зокрема «Про регламент Верховної Ради України», «Про Кабінет Міністрів України», «Про центральні органи виконавчої влади» щодо обов’язку отримання висновків всеукраїнських асоціацій на НПА та інші акти, що стосуються питань місцевого самоврядування;

-уточнити норми щодо підтвердження кількості членів (всеукраїнської/регіональної/місцевої/міжрегіональної або галузевої) асоціації та порядок вирішення питання про зміну статусу асоціації, яка не відповідає критеріям, визначених Законом.

Загалом, Асоціація міст України пропонує продовжити роботу над вдосконаленням законодавства з питань діяльності асоціацій органів місцевого самоврядування, а законопроєкт № 2668 - відхилити.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео