Ростислав Фук

Розвивається переважно в Середземномор’ї: у будинку на Тернопільщині виявили унікальну комаху (фото)

До останнього часу цей вид комахи в Україні був відомий тільки з Криму

Унікальний для Тернопільщини вид мухи Tephritis praecox  виявили 4 листопада в Заліщиках, у житловому приміщенні на кухні, під час просушування суцвіть календули. Про це повідомили на сторінці Національного природного парку «Дністровський каньйон».

На перший погляд, нічим не примітні мушки, як це зазвичай буває у такій ситуації. Проте при детальнішому спогляданні виявилось що це не звичайна дрозофіла, яку ми звикли всі бачити, а муха з своєрідним габітусом (зовнішнім виглядом), який нагадує мух-осетниць (Tephritidae). Саме з цієї групи комах кілька років тому у Дністровському каньйоні було знайдено рідкісну муху, занесену до Червоної книги України  ̶  урофору Дзєдушицького, – йдеться в повідомленні.

Для уточнення видової назви мухи працівники каньйону звернулись до ентомолога, фахівця з мух-осетниць Валерія Корнєєва, доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НАН України.

Знайдений вид комахи зветься Tephritis praecox (Loew, 1844), відомий як фітофаг, що розвивається переважно в Середземномор’ї у суцвіттях календули ̶ лікарської рослини, яку використовують як протизапальний засіб та засіб для загоєння ран, а також як спеції.

Зі слів науковця, ці мухи поширюються з лікарською сировиною календули. До останнього часу цей вид комахи в Україні був відомий тільки з Криму. Тому знахідка виду на Тернопільщині становить значний науковий інтерес. Вона вказує або на новітнє поширення виду на північ або на недостатнє вивчення виду.

Читайте також: Рідкісна зустріч: на Тернопільщині зафіксували червонокнижну змію

Фото Національного природного парку «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео