Олена Чепіль

Тернопільщина отримала мільйони від держави на викладання предмета “Захист України”

За ці кошти придбають засоби навчання та комп’ютерне обладнання для навчальних кабінетів

Понад 75 мільйонів гривень для Тернопільщини виділив уряд на викладання предмета «Захист України». Про це під час брифінгу 5 січня повідомила директорка обласного Департаменту освіти і науки Ольга Хома. 

Субвенція надійшла наприкінці минулого року. Кошти передбачено для закупівлі засобів навчання та комп’ютерного обладнання для навчальних кабінетів “Захисту України”. Насамперед це: симуляції управління дронами, навчальні тири й макети, аптечки й тренажери для серцевої реанімації, тренажер дефібрилятора, турнікети, навчальні набори для роботи з електронікою, зв’язком і 3D-друком.

Захист України — це той предмет, який надає навички не тільки з володінню зброєю, але й з медичної допомоги. Саме для того, аби наші діти мали розуміння та якісно навчались, плануємо ще закупити нові манекени. Суму розподілятимуть не лише між місцевими бюджетами, але й між закладами освіти обласного підпорядкування, професійної освіти та коледжами, — каже Ольга Хома. 

Тернопільська обласна військова адміністрація, в першу чергу, направить кошти на спеціалізовані заклади освіти, яких в області є два. Серед них Коропецький обласний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою та Тернопільський професійний коледж з посиленою військовою та фізичною підготовкою. 

У цих двох закладах планують повноцінно сформувати кабінети “Захисту України” не лише для навчання учнів, але й для підвищення кваліфікацій педагогічних працівників, — зазначає директорка обласного департаменту освіти і науки. 

Зокрема, питанню підвищенню кваліфікації педагогів “Захисту України” також приділили значну увагу. Для цього Уряд виділив 4 мільйони 608 тисяч гривень.

Раніше цей предмет був як довантаження для педагогічних працівників, і ми не мали кваліфікованих спеціалістів. Сьогодні ж хочемо навчати і підвищувати їх професійний рівень, — каже Ольга Хома.

Фінансова підтримка допоможе зробити ці уроки більш практично орієнтованими й забезпечити ефективне навчання. 

Надзвичайно важливим є те, що сьогодні держава виділяє кошти на такий предмет як “Захист України”. До повномасштабного вторгнення було приділено менше уваги вивченню цих аспектів, але зараз розуміємо їх значущість, — додає керівник Тернопільського коледжу з посиленою фізичною та військовою підготовкою Вадим Ластовицький.

Нагадаємо, що навчальний предмет «Захист України» обов’язковий для вивчення у 10-11 класах. Його мета – надати учням знання та уміння для оборони країни, навчити їх діяти в надзвичайних ситуаціях. Учні вивчають предмет на уроках та під час навчально-польових і навчально-тренувальних занять.

Скріншот з брифінгу

Вибір читачів за тиждень

Відео