Тамара Коблик

Тернопільщина витратить 170 млн грн на харчування школярів

В закладах освіти Тернопільщини розробили чотиритижневе сезонне меню

Тернопільська область увійшла до переліку областей України, де реалізовано ідею Кулінарного Хабу. У рамках цього в Тернополі відбувся обласний форум "Шкільне харчування: зміни та виклики”. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільської обласної військової адміністрації.

Станом на сьогодні підготовлено 20 тренерів з-поміж майстрів виробничого навчання за професією "Кухар”.

Надалі у співпраці з територіальними громадами вони проводитимуть навчання за програмами підвищення кваліфікації для працівників шкільних харчоблоків на базі опорних закладів професійної (професійно-технічної) освіти.

661 працівник їдалень закладів освіти Тернопільської області здобуватиме нові знання та реалізовувати їх на практиці.

На 2023 рік місцевими бюджетами усіх рівнів затверджені кошторисні видатки й спрямовані на організацію якісного і безпечного харчування школярів у загальній сумі 170 млн грн, що на 45 млн грн більше, ніж минулого року.

Відповідно до наказу Міністерства охорони здоров’я України в закладах освіти області розроблено чотиритижневе сезонне меню.

Основним пріоритетом для закладів освіти залишається правильний підбір і професійний розвиток працівників шкільних їдалень (харчоблоків). Важливий акцент стоїть на забезпеченні школярів та вихованців якісною питною водою, обов’язковому виконанні правил гігієни та неухильному дотриманні норм етикету.

Станом на сьогодні визначено 378 заявок від закладів загальної середньої освіти Тернопільської області.

На базі 9 закладів є можливість створити „Опорну кухню” для 25 малокомплектних шкіл та 25 закладів загальної середньої освіти, які відповідають вимогам з реалізації проєкту „Базова кухня”.

Є складений перспективний план будівництва „Фабрики-кухні” для забезпечення гарячим харчуванням школярів закладів освіти Кременецького району.

27 липня відбувся брифінг начальника Тернопільської ОВА Володимир Труш разом з заступником міністра освіти і науки України Андрієм Сташківом та керівником офісу реформи системи харчування, головою правління Національної асоціації громадського харчування Орестом Степаняком, які розповіли про стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки та перспективи її впровадження на Тернопільщині.

Вона передбачає п’ять основних напрямів:

  • розвиток кадрового потенціалу;
  • відновлення та модернізація харчоблоків закладів освіти;
  • фінансова підтримка територіальних громад у забезпеченні харчуванням учнів/вихованців закладів освіти;
  • здорове харчування у закладах освіти (упровадження нових норм та меню);
  • промоція культури здорового харчування під час війни.

Фото Тернопільської ОВА

Вибір читачів за тиждень

Відео