Оксана Бучко

Тернополян просять забути про пластикові трубочки у напоях (відео)

84635142_207865000611279_4046053312468877312_o

Відео із черепахою та пластиковою трубочкою у ніздрях ще досі лякає глядачів. Та тернополянам нагадують, що ця картина може залишитись лише відеожахіттям у випадку відмови від пластикових соломинок у напоях. Адже ця річ, яку ми використовуємо 20 хвилин, розкладається близько 200 років.

- На цей випадок є альтернатива – металева соломинка, - пише Веганський Тернопіль. - Вона займає мінімум місця, потребує мінімального очищення йоршиком і стильно виглядає. А головне термін її експлуатації - вічність, а не 20 хв. Вартість металевої трубочки коливається від 30 до 100 гривень. Внесок для природи і її водних мешканців – безцінний.

Також звертають увагу на згубну дію поліетилену на організм:

- У виробництві поліетилену використовується свинець. Цей метал надзвичайно токсичний. Його скупчення в організмі викликає розвиток багатьох захворювань.

- Давно доведено, що зберігання їжі в поліетилені не приносить користі. Цю інформацію намагаються замовчувати, адже в цьому зацікавлені великі трансатлантичні компанії, які виробляють пакети та хочуть зберегти цей прибутковий бізнес.

- Продукти, що лежать в пакеті, швидше починають псуватися, розвивається пліснява. А при заморожуванні поліетилену, з нього виділяються токсини. Особливо небезпечно розігрівати напівфабрикати в упаковці: вчені довели, що під дією високої температури з пластику виділяється формальдегід, токсичний газ.

- З метою реклами на поліетилен наносять логотипи фірм, їх роблять яскравими, помітними. В складі фарби часто є токсини, згубні для людини.

- Для з’єднання швів упаковки нерідко застосовують хімічний клей. Він також може згубно впливати на продукти, які потім вживає людина.(взято із джерела #3)

Тож поліетиленові пакети радять змінювати на екоторби, які в середньому вартують 100-200 грн.

- Мінімум раз у тиждень ми йдемо у супермаркет, - продовжують допис у групі. -  Вартість пакету 2-3 гривні. Термін користування – якщо донесли додому без дірок, вже перемога, адже можна використати знову. Але зазвичай пакет одразу опиняється у смітнику. Отже, 3-4 рази в місяць по 2-3 гривні. Середнє значення - 10 гривень в місяць. Це за умови, що за один похід ви купуєте 1 пакет. Виходить 120 гривень в рік ми витрачаємо на пакети. Та повірте, сумка окупиться вам набагато швидше. У деяких  мережах супермаркетів з’явились у продажі мішечки для фруктів/овочів. Якщо ж ви забули торбу – складіть у один пакет усі фрукти/овочі і наклейте на нього усі стікери. Зменшіть кількість пакетів. Збільшіть свій внесок у свідоме майбутнє, де наші діти і внуки не бачитимуть того відео із черепахою.

Фото, відео з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео