Анастасія Кисіль

У громаді на Тернопільщині планують розпочати навчання у школах з 1 серпня

Наразі школи готують до нового навчального року, облаштовують укриття. Остаточну дату і форму навчання оберуть батьки під час голосування

Розпочати навчання з 1 серпня планують у Бережанській громаді на Тернопільщині. Навчальний рік тут хочуть розпочати швидше, щоб заощадити на опаленні та не потрапити під ймовірну наступну хвилю коронавірусу, що зазвичай настає у осінньо-зимовий період. Про це повідомив Терену голова Бережанської громади Ростислав Бортник. 

У нас є підозра, що в опалювальний сезон будуть проблеми з постачанням газу. Якщо й будуть енергоносії, то ціна на них може зрости.  Тому наша громада не хоче витрачати всі свої кошти лише на опалення шкіл. Це нераціонально у період війни, – каже він.

«Кошти на газ краще спрямувати на оборону країни»

Очільник громади зазначає, що гроші на газ знайдуть, але хочуть витратити їх на необхідніші речі. Зокрема, краще їх спрямувати на оборону країни або на її відбудову.

Це не означає, що ми не маємо чи не знайдемо кошти. Ми все знайдемо. Але якщо врахувати, що у нашій області 55 громад, а в Україні їх набагато більше і навчальних закладів також більше, і скрізь будуть проблеми з енергоносіями, то потім Уряд буде змушений покривати ціни на пальне, так як робили дотації у минулому році. А ці кошти вони могли б спрямувати на щось інше, наприклад, на оборону України чи на відбудову зруйнованих міст і сіл, - говорить голова громади.

Другим чинником, який спонукає розпочати навчання у Бережанській громаді раніше, Ростислав Бортник називає ймовірність спалаху нової хвилі коронавірусу. 

Я слідкую за Заходом, там ще остаточного не подолали коронавірус. А ми знаємо, що в осінньо-зимовий період захворюваність підвищується. Тому задумуємося над тим, щоб почати навчання швидше. І вже восени відпустили б дітей на довші канікули, – зазначає він.

Укриття забезпечують водою та біотуалетами

На території Бережанської громади є 13 шкіл. Їх активно готують до навчального процесу, облаштовують укриття. 

У першу чергу звертаємо увагу на вентиляцію, другий евакуаційний вхід, аптечки, вогнегасники. Також забезпечуємо укриття водою та ставимо біотуалети, – розповідає Ростислав Бортник.

У деяких селах громади є школи, де немає укриттів. Але згідно з рішенням Ради оборони Тернопільщини у такому випадку можна шукати таке приміщення поруч.

Такі школи укладають договори з сусідніми організаціями, навіть в приватному секторі, щодо оренди приміщення для своїх потреб. Закладів, де місткість укриття менша, ніж дітей, у громаді немає, – каже Ростислав Бортник. 

Із новацією згідні не всі батьки

За словами голови Бережанської громади, ставлення батьків до такої пропозиції неоднозначне.

Одні батьки хочуть, щоб діти вийшли на навчання, бо вже майже три роки через коронавірус та війну учні вдома. Дистанційка не несе таких навчальних плодів, як очне навчання. Є і такі батьки, які вважають офлайн-навчання небезпечним для їх дітей. Кажуть: «Коли був коронавірус, то всі вдома сиділи, а тепер ракети у небі літають, то хочуть йти до школи». Тут такі розбіжності, – розповідає Ростислав Бортник.

Тому зараз першочергове завдання влади підготувати школи, а потім вирішуватимуть щодо форми та дат навчання. Будуть діяти за правилом більшості: якщо більшість батькі проголосують за очне навчання - діти підуть до школи, якщо за дистанційне - учні навчатимуться з дому.

У нас немає чіткої позиції, ми просто готуємося до навчального року. Це маємо зробити швидше, до серпня. У нас зараз є можливість підготувати школи. У школах канікули, дітей немає, то ми працюємо. Ми маємо бути готовими до будь-якого варіанту. Щоб не було так, що Уряд прийняв нове рішення, а ми не готові, – каже Ростислав Бортник.  

Нагадаємо, варіант про початок нового навчального року з 1 серпня раніше розглядала влада області. Однак наразі більше говорять все ж про 1 вересня. Батьки, які не хочуть відпускати дитину на очне навчання, можуть перевести її на домашню форму. 

Читайте також: Навчання у Тернополі з 1 вересня: до чого готуватися учням і батькам.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео