Ростислав Фук

У музеї на Тернопільщині діє інклюзивна виставка різьблених робіт (фото)

Усього на виставці представлено 43 роботи, що дають змогу «побачити руками» замки, фортеці, храми тощо

У Кременецькому краєзнавчому музеї до кінця літа можна відвідати інклюзивну виставку робіт рівненського різьбяра Станіслава Кремньова «Мандруємо Україною». Про це повідомила Ірина Дворницька.

Експонати, виготовлені на липових дощечках, є тактильними, це дозволить людям з порушеннями зору та незрячим відчути на дотик небо, куполи церков, хмари, дерева, а завдяки підписам, зробленим шрифтом Брайля, прочитати назву.

Усього на виставці представлено 43 роботи, що дають змогу «побачити руками» замки, фортеці, храми та інші цікаві туристичні об’єкти Рівненської, Тернопільської, Волинської, Львівської, Хмельницької, Чернівецької та Закарпатської областей.

Свого часу майстер багато подорожував, фотографував ці об’єкти, а вже потім за світлинами передавав побачене спершу на папері, а потім у виробах.

Більшість експонатів проєкту – це декоративні плакетки (плакетка складається з дерев'яної дошки і накладки, яка має рельєф). Ці роботи виконані у техніці барельєфного різьблення, для чого майстер використовував спеціальні різці, серед яких – універсальний ніж-«косяк», різці якого відрізняються між собою кутом загострювання. Ножем-«косяком» можна виконувати різну роботу – прорізати контури, вирізати геометричні фігури, використовувати для деталювання та ін. Цікавим є оформлення плакеток, коли з боків залишається кора дерева, створюючи ефект рами.

Для різьблення можна використовувати чимало порід дерев, однак Станіслав Кремньов віддає перевагу липі, бо її деревина однорідна за структурою волокон, м'яка, однаково добре ріжеться вздовж і поперек волокон та не всихає, – йдеться в повідомленні.

Довідково

Станіслав Кремньов народився у місті Алчевськ. У 1973 році разом з батьками переїхав до Рівного. Навчався на гідротехнічному факультеті Українського інституту інженерів водного господарства та на факультеті загально-технічних дисциплін Рівненського державного педагогічного інституту.

Майстер працює в Рівненському ліцеї Колегіум, є учасником народної студії декоративно-ужиткового мистецтва Рівненського міського будинку культури. Щороку бере участь у фольклорно-етнографічному святі «Музейні гостини», представляв свої роботи на виставці «Золоте сузір’я» у 2015 р. Одна з перших персональних виставок майстра відбулася у 2015 року в Рівненській міській бібліотеці №10.

Фото Ірини Дворницької

Вибір читачів за тиждень

Відео