Тамара Коблик

У посилці з Тернополя до Тайваню виявили ексклюзивні скам'янілості віком 400 млн років (фото)

Експерти визначили, що виявлені митниками скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону з панцирами «риб» двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом

Київські митники виявили в посилці з Тернополя скам'янілості давніх істот, яким 400 мільйонів років. Незаконне відправлення намагалися зробити до Тайваню. Про це повідомили у пресслужбі Київської митниці.

Під час митного огляду міжнародного поштового відправлення з Тернополя митники виявили камені з ознаками старовини з химерними обрисами і припустили, що вони можуть мати давнє походження. Відтак, скам’янілості було скеровано до Національного науково-природничого музею НАН України для проведення експертизи, - йдеться у повідомленні.

У посилці з Тернополя до Тайваню митники виявили ексклюзивні скамянілості віком 400 млн роківФото: Київська митниця

Експерти визначили, що виявлені митниками скам’янілості є плитками червоного пісковику раннього девону (геологічний період палеозойської ери) з панцирами «риб» Protopteraspis двох видів, а також слабко зцементований вапняк з цілим крабом «Daira speciose» та черепашкою червоного молюска Halyotis sp.

У посилці з Тернополя до Тайваню митники виявили ексклюзивні скамянілості віком 400 млн роківФото: Київська митниця

Фахівці музею також з'ясували, що це - оригінальні фосилії, знайдені на Поділлі, в басейні річки Дністер. Геологічний вік трьох з них (дністровська серія) становить близько 400 мільйонів років; а двох інших, краба та молюска - 10-20 мільйонів років.

Виявлені скам’янілості є ексклюзивними з точки зору палеонтолога. Вони мають культурну та наукову цінність як геологічна спадщина. Водночас експерти рекомендують внести зразки до Державного реєстру національного культурного надбання, а також до Музейного фонду України. Згідно чинного законодавства України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібні дозвільні документи. Таких митникам надано не було, - зазначили в митниці.

У посилці з Тернополя до Тайваню митники виявили ексклюзивні скамянілості віком 400 млн роківФото: Київська митниця

На чоловіка, який відправляв ексклюзивні палеонтологічні зразки за кордон, митники склали протокол. Палеонтологічні цінності вилучили до рішення суду.

Фото Київської митниці

Вибір читачів за тиждень

Відео