Ростислав Фук

У Тернополі відкрили центр допомоги постраждалим від домашнього насильства

За потреби людину можуть розмістити у кризовій кімнаті – тимчасовому притулку для постраждалих, в якому можна перебувати до 10 діб

У Тернополі відбулось офіційне відкриття Денного центру соціально-психологічної допомоги з кризовою кімнатою для постраждалих від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Про це повідомили на сайті міської ради.

Участь у відкритті центру взяв представник Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) в Україні Хайме Надаль.

Денний центр – це доступний та безпечний простір, де в комфортних умовах постраждалі від домашнього насилля можуть отримати комплексну безоплатну допомогу, а саме:

  • консультування психолога та соціального працівника;
  • первинну правову допомогу;
  • інформування про послуги інших організацій та установ, що здійснюють заходи у сфері  запобігання та протидії насильству;
  • послугу соціального супроводу, яка направлена на подолання або мінімізацію наслідків домашнього та/або насильства за ознакою статі.

За потреби людину можуть розмістити у кризовій кімнаті – тимчасовому притулку для постраждалих, в якому можна перебувати до 10 діб.

Від початку роботи і станом на липень працівники Денного центру надали понад 1000 консультацій, а також 41 людина отримала послугу кризового втручання з розміщенням у кризовій кімнаті.

Як відзначає Хайме Надаль, забезпечення безкоштовного та безперешкодного доступу до безпечних, якісних та спеціалізованих послуг для постраждалих від гендерно зумовленого насильства є однією з ключових цілей Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні, особливо під час війни, коли рівень насильства зростає. Відремонтований денний центр – це ще один ресурс, який став доступним для всіх, хто його потребує, у Тернополі.

До слова, люди, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі можуть звертатися за телефоном: 067 118 98 85.

Крім того, у місті працюють мобільні бригади соціально-психологічної допомоги для постраждалих від домашнього насильства. Вони складаються з психолога, соціального працівника та водія. Команда надає психологічну підтримку постраждалим, розповідає про права і можливості, за потреби скеровує до інших служб, супроводжує на шляху розірвання кола насильства. Контакти мобільних бригад можна дізнатися тут.

Фото Тернопільської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео