Ростислав Фук

Уродженка Тернополя перемогла на конкурсі «Міс Японія»

Ця перемога викликала дискусію в японському суспільстві, адже дівчина не їх походження

Переможницею конкурсу «Міс Японія» стала японка українського походження Кароліна Шийно. Вона стала не лише першою дівчиною, народженою за межами країни, а й найстаршою. Однак ця перемога викликала дискусію в японському суспільстві. Про це повідомляє BBC, пише Суспільне.

Кароліні Шийно 26 років. Вона народилася в Тернополі, але коли дівчинці було 5 років, то мати вийшла заміж за японця та переїхала. Нині вона живе в Нагої, префектура Айті, а громадянство отримала у 2022 році.

Мені доводилося стикатися з бар'єрами, які часто заважали мені сприймати себе як японку, тому я сповнена вдячності за те, що на цьому конкурсі мене визнали японкою, — сказала вона у своїй промові японською мовою зі сцени конкурсу.

За її словами, вона є японкою «в мові, і в думках» і прагне створити суспільство, в якому «людей не судять за їхньою зовнішністю».

Ай Вада, організаторка Гран-прі конкурсу «Міс Японія», розповіла ВВС, що судді абсолютно впевнено обрали дівчину переможницею, і що це «дало нам можливість переосмислити, що таке японська краса».

Учасниці конкурсу "Мія Японія"

Однак це не завадило людям у соціальних мережах порушити питання щодо її перемоги. Дехто запитував, як людина без японського походження взагалі може називатися «Міс Японія».

Її перемогу назвали «знаком часу», а дехто сказав, що вона не схожа на «Міс Японія», якою вона би мала бути: «Як не японець, який живе в Японії, я також вважаю, що вибір людини, яка не має етнічного зв'язку з Японією, є просто смішним».

Якби вона була наполовину [японкою], звичайно, без проблем. Але вона етнічно на 0% японка і навіть не народилася в Японії, — йдеться в іншому коментарі.

Багато хто запитував, чи пов'язане це рішення з геополітичною ситуацією в світі і чому західній красі надали перевагу перед азійською: 

Якби вона народилася росіянкою, вона б не виграла. Жодного шансу. Очевидно, що критерії тепер є політичним рішенням. Який сумний день для Японії.

Разом з тим журналістка Магдалена Осумі у X зазначила

Якщо люди продовжуватимуть оцінювати японськість на основі коріння і вважатимуть своїми лише тих, хто має чисту японську кров, замість того, щоб приймати мультикультуралізм, в Японії не залишиться японців.

Кароліна Шийно

Це не вперше, коли японський конкурс краси виграє не японка. У 2015 році переможницею конкурсу «Міс Всесвіт Японія» стала Аріана Міямото. Вона народилася в сім'ї японки, а її батько був афроамериканцем. Це рішення викликало неоднозначну реакцію користувачів мережі: 20-річна дівчина отримала тисячі повідомлень на свою підтримку, але також і критику, оскільки дехто вважав, що вона «недостатньо схожа на японку».

Відео з нагородження можна переглянути ТУТ

Фото: slimbeautyhouse_kanada_jp/Instagram, karolina0824/Instagram, 

Вибір читачів за тиждень

Відео