Ростислав Фук

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про мобілізацію засуджених

Також деякі корупціонери зможуть уникнути в'язниці в обмін на мобілізацію

Верховна Рада України окремим законопроєктом дозволила деяким категоріям ув’язнених мобілізуватися до лав ЗСУ. Про це повідомив народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський.  

Як пише Суспільне, ув'язнені, які висловлять бажання бути мобілізованими, зможуть піти служити після рішення суду та проходження військово-лікарської комісії. Але до завершення їхнього терміну покарання має бути не більше трьох років.

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

  • проти основ національної безпеки України;
  • умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням;
  • сексуальне насильство (статті 152-156/1);
  • засуджені за тероризм, за частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України (ДТП в стані сп'яніння і з загиблими), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку;
  • ті, хто посягав на життя правоохоронців;
  • ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення;
  • ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

У Центрі протидії корупції заявили, що деякі корупціонери все ж зможуть уникнути в'язниці в обмін на мобілізацію: у переліку тих, хто не зможе скористатись цим законом, немає посадовців Офісу президента, керівників держпідприємств, слідчих, прокурорів і суддів.

Таким чином, частина роботи антикорупційних органів за попередні роки може піти коту під хвіст. Адже вже відбувають покарання чимало засуджених за корупцію суддів, прокурорів та інших посадовців, які тепер зможуть скористатись цим механізмом і вийти з тюрми, — зазначили в ЦПК.

Нагадаємо, строк дії воєнного стану та загальної мобілізації продовжать з 14 травня на 90 діб, тобто до 11 серпня.

Читайте також: Рада проголосувала за збільшення штрафів для ухилянтів від мобілізації

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео