Анастасія Кисіль

Час змінювати літню гуму на зимову (відео)

IMG_2261

Цьогоріч Укравтодор уже попереджав водіїв про сезонну заміну шин. Одягнена не по погоді шина швидше зношується, а також збільшує ризик виникнення аварій.

Тернополянин Михайло уже понад 45 років за кермом, чоловік  розповів як дбає про справний стан коліс.

- Не має бути поганою резина (дефекти, розпаровка коліс, неоднаковий розмір, чи колодки несправні). Машина має бути готова до зими, - коментує водій Михайло.

Літня шина стає менш стійкою при низькій температурі та може тріснути  під час поїздки. Також зчеплення з дорогою літньої гуми погіршується і машину може «заносити».

Зимові шини, навпаки, завдяки своїй конструкції значно зменшують гальмівний шлях, так вони втримають автомобіль на мокрій, вкритій снігом чи зледенілій дорозі.

Михайло досвідчений водій рейсового автобуса, за кермом якого вже 34 роки, каже, що свій транспорт перевзув.

- Вже поміняли і задню, і передню шини. Причому задня - нова, кожен рік так купуємо та змінюємо. Вже зима буде, слизько. Треба, щоб машина мала нормальне зчеплення з дорогою.

У законі не встановлена обов'язкова дата зміни шин. Для переходу на зимову гуму водіям потрібно орієнтуватися на погоду. Змінюють шини тоді, коли температура повітря протягом декількох днів не перевищує приблизно +7 градусів.

- Що стосується коліс, то передбачається, що пункт 31.4.5 ПДР України говорить: автомобілям легковим і вантажним з максимальною масою до 3.5 тонн залишкова висота протектора повинна залишатися на рівні не менше 1.6 міліметра, вантажним автомобілям максимальною масою понад 3,5 тон не менше 1 міліметра, для автобусів це становить 2 міліметра, для мопедів та мотоциклів 0,8 міліметра. Якщо ці граничні показники менше даних, забороняється експлуатація транспортних засобів.

Також забороняється, якщо колеса мають порізи, пошкодженні ззовні чи пошкоджений диск, відсутній один болт чи гайка на кріпленні колеса.

Відповідальність за ці правопорушення передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення частиною 1 та 2 статті 121. У першій за експлуатацію автомобілів з такими порушеннями передбачена відповідальність у розмірі 340 гривень для легкових та вантажних автомобілів. Для автомобілів, які перевозять пасажирів передбачена відповідальність частини 2 статті 121 штраф у розмірі 680 гривень, - розповів Володимир Зварич старший інспектор відділу безпеки дорожнього руху патрульної поліції Тернопільської області.

Якщо ви збираєтесь за кордон, пам'ятайте про те, що в деяких європейських країнах «перевзуватися» на зимову гуму потрібно не пізніше і не раніше визначених місцевим законодавством дат.

[embed]https://youtu.be/gCQd20s_-J4[/embed]

Фото автора

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео