Юлія Пацкаль

Як самостійно видалити вірус з телефону: поради фахівців 

Періодично перевіряйте встановлені на телефоні додатки – якщо бачите такий, якого ви не встановлювали, одразу видаляйте

Віруси у смартфоні не тільки впливають на повноцінну роботу пристрою. Вони є загрозою особистій, конфіденційній, фінансовій інформації, яка може стати доступною зловмисникам. Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України підготувала поради, як самостійно видалити віруси та безпечно користуватися телефоном та інтернетом.

Розпізнати, що на телефоні є вірус, можна за різними ознаками. Наприклад, швидке розрядження батареї, значне уповільнення роботи, часті збої, раптове зменшення обсягу вільної пам’яті. 

Як самостійно видалити віруси з телефону:

Для початку переведіть телефон у безпечний режим (або увімкніть режим польоту, відключіть інтернет-з’єднання). Перевірте чи є вбудований антивірус, та видаліть всі знайдені загрози: Налаштування – Обслуговування пристрою – Захист пристрою – Сканувати телефон. Послідовність цієї дії може відрізнятися, залежно від моделі смартфону.

Якщо ж на вашому телефоні немає вбудованого антивірусу, скористайтеся спеціальними антивірусними додатками. Не встановлюйте російські програми, довіряйте відомим розробникам та завантажуйте антивіруси тільки з офіційних магазинів чи вебсайтів.. 

Телефон можна просканувати також і комп’ютерним антивірусом:

під'єднайте телефон через USB до комп'ютера;

запустіть сканування антивірусом підключених пристроїв.

У крайньому разі  – скиньте систему до заводських налаштувань, але всі дані на смартфоні у такому разі будуть видалені. Тому, щоб не втратити важливої інформації, не забувайте заздалегідь робити резервне копіювання даних.

Налаштування – Загальне керування – Скидання – Скинути систему до заводських налаштувань.

Якщо не впевнені, що можете впоратися самостійно, зверніться до спеціалістів сервісного центру.

Читайте також: Як заощадити заряд батареї смартфона.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео