Віра Олександрович

Землі державної власності «тануть» на Тернопільщині, опиняючись у приватних руках (відео)     

Скільки землі на Тернопільщині? Чи багато масивів ще залишилося у державній власності? Хто і на що забирає землю у приватну власність?

Про це йшлося на засіданні колегії обласної держадміністрації. Доповідав з цього питання начальник Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області Іван Кузь. Нагадаємо, його призначили нещодавно, тож чиновник відразу попросив вибачення за те, що міг бути некомпетентним в окремих питаннях (читайте ТУТ і ТУТприм.).

Забудували уже 63,7 тис. га, тобто 5% території області

Земельний фонд Тернопільської області складає 1 млн 382,4 тис. га. Причому 1 млн 46,2 тис. га, або 76%, займають сільськогосподарські угіддя.

– Це свідчить про дуже високий рівень сільськогосподарського освоєння земель, – наголошує пан Кузь. – Натомість у власності і користуванні громадян перебувають 545,8 тис. га земель, тобто 39% від усієї території області.

Наразі в області функціонують 1 386 фермерських господарств. У постійному користуванні вони мають 7,3 тис. га земель. Причому у приватній власності перебувають 3 тис. га, а в тимчасовому користуванні – на правах оренди – 67 тис. га.

– У користуванні закладів, установ і організацій - 6,6 тис. га земель, – додає Іван Кузь. –  Підприємства промисловості, транспорту і зв’язку займають територію площею 24,6 тис. га. При цьому площа земель, зайнятих підприємствами, організаціями, установами, навчальними закладами Міністерства оборони нині складає 1,1 тис. га.

Загальна площа сільськогосподарських угідь, за його словами, становить 1046,2 тис. га (76%) території області. Забудували уже 63,7 тис. га, тобто 5% території області, а площа лісових і дерево-чагарникових насаджень складає 201,7 тис. га. Під водою у нашій області перебувають 19,3 тис. га (1,4%).

Під заліснення лише у 2018 році віддали 97,38 га

У процесі реформування земельних відносин, землі державної власності зменшилися до 556,1 тис. га (тобто - 40%), а землі приватної власності зросли до 821,8 тис. га. (тобто - 59%). При цьому, за словами пана Кузя, землі колективної власності становлять 3,2 тис. га, а комунальної – 1,3 тис. га (1%).

–  Упродовж 2018 року фахівці Головного управління розглянули понад 3,6 тисяч клопотань юридичних і фізичних осіб щодо відведення земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності на загальну площу понад 21,7 тис. га, –  додає пан Кузь. – При цьому 146 клопотань ми отримали через Центри надання адміністративних послуг. Усі опрацювали.

 За результатами розгляду поданих заяв уже прийняли 2 127 наказів. Серед них: - 1193 - про надання дозволів на розроблення документації із землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність або користування на площу 1,7 тис. га; - 713 - про передачу земельних ділянок площею 0,7 тис. га у власність; - 51 - щодо надання земель в оренду (на 0,2 тис. га); - 55 - щодо надання земель у постійне користування (на 0,3 тис. га); - 115 - з інших питань, прийнятих у ході реалізації повноважень щодо розпорядження землями с/г призначення державної власності (на 14,9 тис. га).

До речі, 1 429 громадян і юридичних осіб отримали відмови щодо надання земельних ділянок (на 3,9 тис. га).

–  Основних причин було кілька: ці землі вже на той час були у чиїсь власності або оформлення таких документів на ту чи іншу ділянку було неможливим із інших причин, –  пояснює пан Кузь.

Слід зазначити, що у 2018 р. надали дозвіл на розроблення документації із землеустрою на  земельні ділянки під заліснення. Загальна площа під такі потреби – 97,38 га. Під час засідання колегії ОДА йшлося також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео