Олег Снітовський

Журналісти з Тернополя побачили «Нове життя старого міста» (фоторепортаж)

Заставка02 (Copy)

Луцьк та польський Люблін реалізують спільний історико-культурний проект

«Нове життя старого міста: відновлення пам'яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» - така назва міжнародного проекту, з реалізацією якого ознайомилися учасники Транскордонного Форуму журналістів, що відбувся у Луцьку.

Серед запрошених на форум був і кореспондент «Терену».

- Проект фінансується в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014–2020 Європейського інструменту сусідства. Суть його – увідновленні ключових пам’яток архітектури  зі спільною польсько-українською історією – башти Чорторийських у Луцьку та Готичної вежі у Любліні. Проект “Нове життя старого міста” - це черговий етап тісної співпраці між обома містами, яка триває вже понад 20-ти років. Він популяризує міжнародний діалог, приваблює туристів до наших пам’яток, заохочує місцевих жителів до інтеграції, - розповів менеджер проекту Олег Парфоменюк.

За його словами,  бюджет проекту – майже1,7 млн євро, 90% з яких – грантові.

Проектом передбачено реставраційні та відновлювальні роботи башти Чорторийських з муром, монастиря єзуїтів та підземелля у Луцьку. Зокрема, заплановано облаштування Музею-майстерні лицарства та середньовічних часів у відреставрованій вежі та створення експозиції в підземеллях єзуїтського монастиря.

Щодо Любліна, то тут у рамках проекту реставрують готичну башту, проведуть польсько-український  «Фестиваль легенд» під відкритим небом.

Ключова мета спільного проекту -  промоції історії міст Луцька та Любліна і маловідомих історичних пам'яток.

Як повідомляв «Терен», у Луцьку тривав Транскордонний Форум журналістів, покликаний створити дієву платформу для обміну досвідом роботи польських, білоруських та українських журналістів.

Учасники Форуму під час його роботи ознайомилися із ходом реалізації спільних проектів у рамках транскордонного співробітництва у Волинській області.

DSC01809 (Copy)
DSC01809 (Copy)

DSC01822 (Copy)
DSC01822 (Copy)

DSC01801 (Copy)
DSC01801 (Copy)

DSC01816 (Copy)
DSC01816 (Copy)

DSC01811 (Copy)
DSC01811 (Copy)

DSC01810 (Copy)
DSC01810 (Copy)

DSC01806 (Copy)
DSC01806 (Copy)

_ORL0011 (Copy)
_ORL0011 (Copy)

Довідково. Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна є найбільшою програмою на кордонах ЄС. 165 млн. євро передбачено виділити на проекти, спрямовані на захист та промоцію культурної та природної спадщини прикордонних територій, транспортну інфраструктуру регіонів, вдосконалення інфраструктури та роботи пунктів перетину кордону, а також розвиток служб охорони здоров'я та громадської безпеки.

Усі проекти, що фінансуються у рамках Програми Польща-Білорусь-Україна, некомерційні та сприяють поліпшенню якості життя мешканців східної Польщі та Західної України і Білорусі.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео