Тамара Коблик

Зв’язок поколінь і символ незламності: рецепт куті від Євгена Клопотенка (фото, відео)

У наші часи різдвяна кутя – це ще й символ нескореності. Ми зваримо її, хай навіть на газовому пальнику і при свічках, каже кулінар

Кутя – сакральна для українців страва. Вона супроводжувала нас крізь тисячоліття, була на святковому столі у найважчі часи, допомагала відчувати зв’язок поколінь і залишається з нами й зараз. Існують різні варіанти куті. Але є щось незмінне: пшениця, мед, мак, горіхи, сухофрукти. Завдяки такому поєднанню виходить збалансована і смачна страва, яка при цьому ще й сповнена символізмом. Бо зерно – це життя, мед – його солодкість, щастя, горіхи та сухофрукти – добробут. А мак, взагалі колись наділявся магічними властивостями та мав захищати від усього злого.

Про це пише klopotenko.com.

Саме єдність сенсу і смаку робить цю страву особливою. А в наші часи різдвяна кутя – це ще й символ нескореності. Ми зваримо її, хай навіть на газовому пальнику і при свічках. 

Читайте також: 25 грудня чи 7 січня: коли тернополяни святкуватимуть Різдво (відео)

ОСОБЛИВОСТІ ПРИГОТУВАННЯ КУТІ

Наше відкриття змінить ваше уявлення про приготування куті з пшениці: це зерно не потрібно замочувати на ніч! Зовсім! Його достатньо просто помити та поставити варитися на повільному вогні. І вже через 30-40 хвилин після закипання пшениця буде готова. Проте якщо ви хочете, щоб зернята добряче розварились, не були такими пружними, або навіть полускались, то варіть довше – годину чи півтори. Але, все одно, не замочуйте.

Щодо інгредієнтів. Ми радимо не обмежуватись традиційним набором і додати у різдвяну кутю щось новеньке. Бо завдяки цьому автентичні наїдки розвиваються і продовжують жити. От скажімо, прадавні українці не мали родзинок. А потім їх хтось додав, і це стало традицією.

Тому крім кураги, яка в сучасну кутю потрапляє досить часто, ми додамо ще лимонний сік, цедру та трішки кореню імбиру. Від таких смакових інновацій наша прадавня страва лише виграє. Повірте нам.

Маленька порада: якщо курага тверда, а родзинки засухі, то залийте їх гарячою водою і залишіть на 5 хвилин під кришкою, щоб розм’якли. А якщо ні, то їх достатньо просто помити.

Мак можна додавати у кутю ціленькими зернятками. Хоча наші предки, як правило,  перетирали його у макогоні. Якщо у вас є бажання, зробіть це і ви. Розтирайте у ступці аж до появи макового «молочка». А волоські горіхи давайте просто поламаємо руками, як це робили наші прапрабабусі.

У головну страву Різдва вливали узвар – традиційний напій з сушених яблук і груш. Якщо у вашому наборі буде копчена груша, ви отримаєте неймовірний автентичний смак. Тому щиро радимо.

ЯК ПРИГОТУВАТИ КУТЮ З ПШЕНИЦІ  

ІНГРЕДІЄНТИ

КУТЯ З ПШЕНИЦІ: ПОКРОКОВИЙ РЕЦЕПТ

КРОК 1

Помийте 250-300 г пшениці й залийте 4 склянками води. Варіть на невеликому вогні 30-40 хвилин до готовності.

 КРОК 2

Ще в теплу кашу додайте 50 г вершкового масла, якщо готуєте щедру кутю, або 2 ст. л. соняшникової олії, якщо пісну. Так смак буде більш насиченим і збалансованим.

КРОК 3

Наріжте 100 г помитої чи / та розпареної кураги невеликими кубиками.

Курагу нарежьте небольшими кубиками

 КРОК 4

Додайте в пшеницю з маслом чи олією подрібнену курагу і 50 г родзинок.

Добавьте в кашу курагу и изюм
 

 КРОК 5

Потім всипте 2 ст. л маку та 1 см натертого на дрібній тертці кореня імбиру.

Добавьте мак и имбирь
 

 КРОК 6

Додайте жменю крупно подрібнених волоських горіхів і перемішайте кутю, щоб всі компоненти рівномірно розподілилися.

Добавьте горсть грецких орехов
 

 КРОК 7

Добре помийте лимон, обсушіть. Натріть його цедру на дрібній тертці.

Натрите цедру лимона
 

 КРОК 8

Додайте в нашу кутю з пшениці 2-3 ст. л. меду і натерту цедру лимона.

Добавьте мед
 

 КРОК 9

Видавіть 1-2 ст. л. лимонного соку, влийте його в кутю і знову перемішайте. Залиште страву мінімум на 2 години, щоб настоялася. А вже після цього можна її насипати у красиву миску і ставити у центр святкового стола.

Добавьте лимонный сок

Фото та відео Євгена Клопотенка

Вибір читачів за тиждень

Відео