Конфігурацію тернопільських будинків у формі напису “СССР” змінять на патріотичну

Будинки на масиві Сонячному, над якими світить сонце, видно з висоти пташиного польоту.

Виконуючи норму закону про декомунізацію, символи радянщини у Тернополі приберуть, але що робити з багатоповерхівками та їх прокомуністичним розташуванням? Будівельники хочуть звести будинки у вигляді тризубу.

За задумом радянських архітекторів, напис означає: над великою країною СРСР завжди світитиме сонце. Старше покоління жителів масиву і сьогодні пам’ятає, що символізують ці чотири висотки.

– Це ми ще знали з радянських часів, тільки сюди поселилися. Чому пішла назва масив Сонячний? СРСР будинками виписано, зверху можна побачити. Є з будинків сонечко, є будинками виставлені промінчики і знизу стоять літери, – розповіла Олена Вербицька, мешканка однієї з багатоповерхівок.

Знищити символи тоталітаризму згідно з вимогами закону поспішають міські чиновники, але житлові будинки не зачеплять. Зносити їх та надавати мешканцям нові квартири надто дорого. Чиновники запропонували добудувати будинки, щоб перетворити літери абревіатури в інші знаки. Але жителі “СССР” проти, кажуть, - постраждають дитячі майданчики.

Тернопільські забудовники придумали свіжий хід.

– Побудувати будинок у формі тризуба, так, щоб було видно чи з літака або з космосу. Першу чергу ми вже реалізували, – розповів керівник будівельної компанії Андрій Матла.

Першим мешканцям така ідея до душі. Вони навіть радять, як зробити, щоб з космосу будинок-тризуб було краще видно. Будівельники запевняють – на цьому не зупиняться. Мріють звести цілий мікрорайон у формі слова Україна.

Джерело: doba.te.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео