Як Степан Барна йогурти пив

Очільник області з робочим візитом відвідав Тернопільський молокозавод, який випускає продукцію під торговою маркою «Молокія». «Терен» пройшов через всі етапи виробництва, аби розповісти вам про те, як функціонує підприємство.

Розпочалася історія заводу ще у 1956 році. Після невеликої реконструкції та розширення у 1969 році на виробництві розпочали фасування молока у скляну тару, випускати інші молочні продукти. У складних для всіх 90-х роках завод став занепадати, проте вже у 2000 році реорганізоване підприємство «Тернопільський молокозавод» почало вставати на ноги.

Щодня підприємство виготовляє від 150 до 170 тонн молочної продукції. Над її виробництвом, пакуванням і доставкою працює понад тисяча працівників. Середня заробітна плата тут – 4 600 грн. Вона, правда, залежить від складності роботи, яку виконує працівник.

Нині Тернопільський молокозавод – єдине підприємство в Україні, яке використовує технологію свіжого молока. Вона полягає в низькотемпературній пастеризації, що дозволяє зберегти корисні властивості молока і очистити його від бактерій. Цікаво, що під час виготовлення молочної продукції майже відсутній вплив на неї навколишнього середовища та людського фактора: молоко з молоковоза викачується автоматично і вже по спеціальних каналах проходить очищення, пастеризацію, сепарацію та подальшу переробку на інші продукти.

Вражає чистота у виробничому цеху. Для того, аби туди потрапити, нам довелося пройти декілька «блокпостів чистоти». В медичному пункті перед кожною зміною проводять санітарний огляд працівників: перевіряють санітарні книжки, руки, живіт, голову. Двічі на рік вони повинні пройти медичний огляд та флюорографію. Всі працівники обов’язково повинні бути одягнуті в спецодяг, а таким «залітним», як ми з Степаном Степановичем, видали одноразові халати і шапки.  

Віталій Ковальчук

Далі на нас чекав санітарний пост, який автоматично миє, ополіскує, сушить і дезінфікує руки та взуття. Турнікет пропускає вглиб «кухні» лише за індивідуальними жетонами співробітників, які пройшли всі попередні операції, а нам відчиняв всі двері своїм жетоном голова правління молокозаводу Віталій Ковальчук.

Кожен новий завіз молока, яке збирають в усіх областях західної України у приватних господарів і фермерів, проходить обов’язкову перевірку у лабораторії за фізико-хімічними показниками. Цікавим є і той факт, що аби унеможливити потрапляння будь-чого стороннього в молочну продукцію, завод має налагоджену лінію з виготовлення поліетиленових стерильних пляшок, сировину для яких закупляють в Саудівській Аравії.

Щодня спеціальна комісія, яка складається з працівників заводу з різних ланок виробництва, дегустує виготовлену за зміну продукцію, аби впевнитися у тому, що вона якісна. Комісія куштує близько 20-30 видів продукції, щоб відстежити її смак, консистенцію і колір.

«Терен» теж про дегустував готові вироби. Смачно!

«Будь-яке підприємство, яке працює на території Тернопільської області, створює робочі місці і платить податки, - союзник органів влади. А наше завдання полягає в тому, аби підтримувати підприємства, які працюють. Більше того, на прикладі підприємства «Молокія» ми маємо унікальний випадок, коли на заводі працює близько 1 318 людей з нормальною заробітною платою, і заодно виконується план мобілізації. Тут працюють 30 мобілізованих хлопців, яким надали одноразову матеріальну допомогу в розмірі понад 20 тисяч гривень і на час служби в ЗСУ виплачують заробітну плату. Це є свідченням не просто доброго підприємця, а підприємця-патріота», - зауважив Степан Барна після екскурсії. 

Соломія ШАЛАЙ (БОЙКО).

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео