Найбільше нагород в Одесі отримали тернополяни

    Схоже на те, що одесити вже звикли до Міжнародного загальнонаціонального конкурсу “Українська мова – мова єднання”, який вже вшістнадцяте відбувається у їхньому рідному місті. А на початках все було інакше. Цьогоріч конкурс проходив під патронатом голови Одеської облдержадміністрації Міхаіла Саакашвілі.

   Безпосередньо його проводили Національна спілка журналістів України і Причорноморська академія мовних технологій та комунікацій. Співголовами журі були голова Одеської регіональної журналістської організації, заслужений журналіст України Юрій Работін та Герой України, академік НАНУ, літературознавець, критик, громадський діяч Іван Дзюба. Але основне навантаження лягло на плечі Юрія Работіна. У конкурсі взяли участь представники з різних куточків планети: з Англії, Китаю, Німеччини, Молдови, Португалії, Росії, Словаччини, України тощо. Кількість робіт вражає – понад 200.


    У номінації “Квітни, мово наша рідна” на першому місці – четверо тернополян: авторський колектив – Марія Тройчак, Олег Нищота і Максим Кирилів – за музичний фільм до 25-річчя Незалежності України “Щастя жити в ріднім краї” (про спадкоємність поколінь, історичну пам’ять, національні традиції) та письменник, журналіст і краєзнавець, головний редактор журналу “Літературний Тернопіль” Богдан Мельничук. На конкурс він надіслав багатожанрову книгу “Перейти на другий берег”, присвячену світлій пам’яті лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка поета та громадського діяча, політв’язня комуністичного режиму Степана Сапеляка. На другому місці - Ольга Сороцька із села Великі Чорнокінці на Чортківщині (реферат про українську мову як засіб державотворення і фактор соціального захисту). 
    У номінації “Первоцвіт” третє місце посіли дві поетеси Чортківського району: Наталія Підкова та Вікторія Старик. Лауреатом конкурсу стала письменниця і журналістка Марія Баліцька – за книжку “Осяйний Тернопіль”. Організатори доклали чимало зусиль, аби учасників конкурсу познайомити із цікавими пам’ятками та історичними місцями Одеси.

Валентина СЕМЕНЯК.

Вибір читачів за тиждень

Відео