На Тернопільщині чоловік виготовляє «живу» олію

Для виробництва молодий господар використовує технологію «холодного віджиму»: перед тим, як тиснути під пресом, насіння не розігріває

25-річний Сергій Дерев’янко із села Чистопади на Зборівщині два роки тому започаткував власну справу з виготовлення соняшникової олії першого холодного віджиму. Поживним крамом хлопець не лише частує своїх клієнтів, а й заохочує їх до здорового способу життя. Про це пише «Сільський господар».

Ідея зайнятися олійним виробництвом у нас виникла неждано-негадано, – розповідає Сергій. – Мій батько займається сільським господарством, має в обробітку землю, на якій вирощує зернові та соняшник. Зібраний урожай здає і таким чином поповнює сімейний бюджет. Коли позаторік заготівельні ціни на соняшник знизилися і збувати насіння стало невигідно, ми почали міркувати, як вийти з цієї ситуації без втрат. Саме тоді у мене й з’явилася думка виготовляти олію. Зрозуміло, що на той час знань, пов’язаних із цим промислом, я не мав. Майже всю необхідну інформацію черпав з інтернету. Дещо підказував мій товариш, який теж займається виробництвом олії в домашніх умовах. 

Згодом Сергій купив прес і почав виготовляти олію. Першими, хто скуштував його продукцію, були друзі, родичі та знайомі. З часом клієнтська база розширилася і олією Сергія Дерев’янка стали смакувати у різних куточках України та навіть за кордоном.

Для виробництва молодий господар використовує технологію «холодного віджиму»: перед тим, як тиснути під пресом, насіння не розігріває. Далі вичавлену олію не піддає жодній додатковій обробці та фільтрації, завдяки чому вона зберігає максимум поживних речовин.

«Живу» олію використовують для приготування салатів і заправок. Можна також додавати до теплих страв. Вона дуже добре підходить для смаження, – говорить Сергій. – Серед моїх клієнтів – в основному люди, які дбають про своє здоров’я, тому й обирають натуральну продукцію. 

Сировину для олії сім’я Дерев’янків переважно вирощує сама. Частину насіння Сергій купляє в інших господарів. Крім соняшникової олії, виготовляє на замовлення соєву та ріпакову. 

Як і кожен виробник, Сергій постійно стежить за світовим ринком, який постійно приносить виробникам сюрпризи. От і тепер через заборону експорту знизилася ціна на соняшник в Україні. Відповідно, впала й вартість олії. Прогнозувати ціни на майбутній урожай зараз дуже важко. Але молодого і підприємливого господаря ніщо не лякає. Сергій свідомо обрав цю справу і за короткий час уже навчився реагувати на виклики, які з’являються у його роботі. 

За фахом мій співрозмовник – економіст. Вищу освіту здобув у Кам’янець-Подільському податковому університеті. Отримавши диплом, молодий спеціаліст повернувся у рідне село і став працювати разом із батьками. Спочатку організовував роботу сімейного магазину, а вже півтора року займається виробництвом олії. 

«Хочу і надалі розвивати цю справу і популяризувати продукцію здорового харчування», – поділився з нами своїми планами Сергій Дерев’янко.

Марія БЕЗКОРОВАЙНА

Фото «Сільського господаря»

Вибір читачів за тиждень

Відео