Місцеві ради не поспішають із нововведеннями

Тернопільський осередок всеукраїнської коаліції «Прозорі ради» провів моніторинг на відповідність місцевих рад антикорупційним нормам, які впроваджені у новому законодавстві. На жаль, не всі ради і політичні партії в області готові розпрощатися з корупційним життям.

Всеукраїнська коаліція «Прозорі ради» була створена для моніторингу органів місцевого самоврядування на предмет впровадження нових антикорупційних норм.

- Ми хочемо пересвідчитися, що після виборів зміняться не лише обличчя, - зазначив координатор коаліції «Прозорі ради» в Тернопільській області Рустам Ергешов. - Ми надіслали інформаційні запити до місцевих рад і партій, аби дізнатись, наскільки майбутні чиновники готові втілювати антикорупційне законодавство, аналізували їхню діяльність, пропонували свої напрямки. Деякі райони нас просто проігнорували. Кременецька рада не відповіла на 2 інформаційні запити, а це несе за собою адміністративну відповідальність. Чортківська рада відповідала лише частково. Перевірялись різні напрямки роботи. Наприклад, законом передбачено оприлюднення проектів і прийнятих рішень. А Підгаєцька міська рада навіть не має офіційного веб-сайту, то про яку відкритість можна говорити?

За словами активістів, Тернопільська міська рада є третьою з найкращих в Україні, і єдина в області, яка відповіла на рекомендаційний лист і погодилась співпрацювати. У той же час Тернопільська обласна рада є найгіршою з імплементації антикорупційного законодавства. 

- Паралельно ми співпрацюємо і з політичними партіями, - каже представник коаліції Ігор Білик. - Вони мають шанс керувати відповідними органами, тому ми беремо з них певні гарантії. Пропонуємо партіям підписати меморандуми, в яких вони зобов’язуються у випадку проходження в раду лобіювати та ініціювати провадження цих антикорупційних ініціатив. Ми пропонуємо їм покращити свою роботу, і дехто вже навіть включив деякі наші поради у передвиборчу програму.

Меморандум вже підписали 5 партій на всеукраїнському рівні. У Тернопільській області долучились 7 міст, 10 партій і 27 місцевих осередків.

У листопаді у цих 7 містах «Прозорі ради» проводитимуть вуличні акції, роздаватимуть листівки, інформуватимуть мешканців, хто підтримав антикорупційні закони, щоб після виборів політики часом не забули своїх обіцянок.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео