Лісники Тернопільщини знайшли час на селекцію та озеленення

Тернопільські лісівники завершують виконання завдань, пов’язаних із виконанням Державної програми розвитку лісонасіннєвої справи на період 2010-2015 років. Найважливішим зараз для держпідприємств облуправління є створення селекційної бази головної лісоутворюючої породи – дуба звичайного.

Про це кореспондента «Терену» повідомили у прес-службі

Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Як стверджують фахівці, якісне насіння – це запорука доброго росту й подальшого розвитку будь-якої рослини, тож для того, аби заготовити насіння з найкращими генетичними даними, а в подальшому створювати здорові й стійкі до різноманітних біологічних і природних катаклізмів ліси, лісівники створюють родинні й клонові селекційні плантації, що зумовлює переведення лісового насінництва на генетико-селекційну основу.

Днями у Збаразькому лісництві ДП «Тернопільське лісове господарство» та Копичинецькому лісництві ДП «Чортківське лісове господарство» закладено 3-гектарні родинні селекційні насіннєві плантації дуба звичайного, що дозволить в майбутньому забезпечити відновлення грабових дібров потомством плюсових дерев.

Згідно із завданнями програми, задля отримання якісного лісового насіння створено постійну лісонасіннєву базу площею 835 гектарів. 

Водночас, поряд із селекційною робтою, лісівники не забувають і про озеленення. Так, фахівці допомогли озеленити студентське містечко у Тернопільському національному економічному університеті. Зроблено це задля реалізації у виші концепції Зеленого університету. Колектив кафедри обліку та економіко-правового забезпечення агропромислового бізнесу факультету аграрної економіки менеджменту разом зі студентською спільнотою й лісівниками посадили на території вишу молоді сосни.

До ТНЕУ завітали головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства облуправління лісового та мисливського господарства Микола Слюсаревський і головний лісничий ДП «Тернопільське лісове господарство» Олег Кільчицький, які привітали студентство та викладачів із гарним почином. «Заклавши тут хвойний скверик, ви внесли маленьку часточку у велику справу, показали приклад іншим, – звернулися до присутніх лісівники. – Ніщо так не прикрашає людину, як праця, за яку їй дякуватимуть прийдешні покоління. Озеленювати місце, де ти живеш, навчаєшся, працюєш чи відпочиваєш – справа кожного свідомого громадянина, який любить і шанує навколишній світ».

«Сьогодні ми розпочали ще одну добру справу і сподіваємося, що до такої ініціативи долучаться всі кафедри Тернопільського національного економічного університету», – мовив до присутніх голова професійної спілки працівників університету Руслан Бруханський.

Також до молоді й колег звернувся декан факультету аграрної економіки та менеджменту Борис Язлюк: «Йоганн Гете говорив, що природа – це вічне життя, становлення і рух. Посадивши ці дерева, ми показуємо приклад, як потрібно берегти навколишнє середовище і яке важливе значення воно має для нас».

Адміністрація вишу висловила подяку лісівникам за надані хвойні деревця, які створюватимуть неймовірну атмосферу затишку на території студмістечка.

Олег СНІТОВСЬКИЙ

Фото прес-служби обласного управління лісового та мисливського господарства   

 

Вибір читачів за тиждень

Відео