Олена Чепіль

Топ-10 місць Тернопільщини, які варто відвідати взимку (фото)

Під час зимових мандрівок можна помилуватися панорамами міст, давньою архітектурою та мальовничими краєвидами

Зимові мандрівки можуть бути не менш насичені, ніж у теплі пори року. Тим більше, що на Тернопільщині є багато місць, які по-своєму цікаві у різні пори року. Журналісти Терену підготувати підбірку красивих та атмосферних місць нашої області, які варто відвідати кожному. 

Дендропарк в селі Рай

На Тернопільщині у селі з незвичною назвою Рай ще з 1760 року зберігся дендропарк. На його території розташований невеликий палац польських магнатів Потоцьких, які у XIX ст. володіли Бережанами. Теперішній вигляд будівля набула на початку XIX ст. Саме тоді граф Олександр Потоцький переробив його, взявши за основу "Софіївку" в Умані. У 1970-х роках палацу Потоцьких надано статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва. 

У раївському парку можна побачити кількасотлітні дерева, тут є ставок та славнозвісний палац Потоцьких. Колись його прикрашали чотири башти на кожному з рогів будівлі та гарний фронтон, але до наших часів вони не збереглися. 

Адреса: с. Рай, Бережанської міської громади, Тернопільського району.

Домініканський костел в Чорткові

Цей костел є візитівкою Чорткова. Розташований він у центрі міста. Історія костелу починає свій відлік з 1610 року – з часу, відколи власник міста Станіслав Гольський запросив у Чортків монахів для фундації у місті римо-католицької парафії та монастиря. У Чорткові був збудований костел, навколо постав монастир. Оточений високим муром з оборонними вежами, він служив сховком для місцевих жителів під час татарських нападів.

Адреса: вул. Шевченка, 2, м. Чортків, Чортківського району

Теребовлянський замок 

Теребовлянський замок – одне з найпопулярніших місць для туристів. Це перший давньоруський замок, зведений на теренах Тернопільщини. 

Після татарських навал споруду було зруйновано, проте через деякий час замок тотально реконструювали та укріпили. Через століття все знову повторилося – замок знову був зруйнований і відновлений. Відомо, що Теребовлянський замок має свої підземелля та льохи. 

Адреса: м, Теребовля, Тернопільського району,  вул. Зазамче.

Джуринський водоспад біля села Нирків 

Джуринський водоспад — найбільший рівнинний водоспад в Україні. Протяжність — 16 метрів. Тиск води настільки великий, що, перебуваючи поруч з спадаючою водою, складно розчути інші звуки. Чимало людей вважають, що вода Джуринського водоспаду має цілющі властивості. Багато туристів приїжджають сюди саме літом. Проте і взимку ця локація — неймовірна. Заворожує водоспад тоді, коли його вода замерзає. Чудовим доповненням до стрімкого водоспаду є красивий лісовий ландшафт. 

Адреса: поблизу с. Нирків, Заліщицького району

Водоспад «Дівочі сльози» на Чортківщині

«Дівочі сльози» – унікальний водоспад, подібні є лише в шести країнах. Розташований в урочищі Пустельня Чортківського району. 

Водоспад травертиновий, тобто – його основою є мох, який сотнями років ріс, відмирав, кам’янів і ставав основою для росту наступних поколінь цього ж моху. Зі скелі, біля Дністра, нависає величезна (майже 3,5-4 м) травертинова брила, по всій площі якої стікають і падають краплинки води. В сонячну погоду – це фантастичне видовище переливається всіма барвами веселки.Взимку водоспад замерзає і перетворюється на справжнє диво природи

Адреса: Урочище Пустельня, Чортківського району

Музей-печера “Вертеба” 

Єдиний у світі музей-печера трипільської культури “Вертеба” діє на Тернопільщині. Крім величних залів та звичних сталактитів, тут є й численні пам’ятки трипільської культури. Як саме вони тут опинились, чи трипільці жили в цій печері, чи лише інколи в неї спускались – достеменно невідомо. 

Підземелля вражає рядом широких галерей, що з'єднуються між собою тісними проходами, які називаються перемичками. З жовтня 2004 року локацію офіційно визнано першим в Україні підземним музеєм Трипільської культури. Відтепер туристи можуть ознайомитись із предметами оригінальних розкопок, експозиціями діорами, у тому числі предметами побуту мешканців Трипілля. 

Адреса: поблизу села Більче-Золоте, Чортківського району

 

Язловецький замок і монастир 

Двері римо-католицького монастиря у Язлівці відкриті для туристів та паломників. Це чудове місце для духовного відновлення, молитов та відпочинку. Також в Язлівці знаходиться унікальна гробниця, яку побудували за зразком римського некрополя. Аналогів подібного склепу немає в усій Україні. В ньому поховали засновницю монастиря Марцеліну Даровську та 84 сестри-монахині.

Біля монастиря знаходиться Язловецький замок. Раніше будівля складалася з двох частин – безпосередньо із замку, який розміщувався  на високому пагорбі. Дещо нижче знаходився ще один, де був палац обгороджений стіною. На жаль, до наших часів збереглися лише руїни. 

Адреса: с. Язловець, Чортківського району

Палац Вишневецьких

Палац Вишневецьких – головна резиденція XVIII століття князівського роду Вишневецьких. Палац в стилі класицизму з елементами французького ренесансу розташований у селищі Вишнівець. Над спорудою працювали українські, польські та французькі архітектори протягом 30 років. На першому поверсі – дзеркальна зала завдовжки 80 м. Від палацу до річки спускалися 3 каскади садів. З 2005 року у палаці триває повна реконструкція, у відреставрованих залах розміщена невелика експозиція, проводяться екскурсії.

Адреса: селище Вишнівець, Кременецького району

Збаразький замок

Цей замок чудово зберігся навіть крізь багато століть. Будівництво нової твердині замість зруйнованої татарами фортеці в Старому Збаражі почали 1620 році князі Христофор і Юрій Збаразькі. Згодом його зміцнили чотирма бастіонами. Відтак, Збаразький замок витримав облогу козацького війська Богдана Хмельницького. Постраждала споруда в першій половині XX ст. під час воєн. Та її у 1985 році відреставрували. 

У приміщеннях розгорнута археологічна та етнографічна експозиції, виставлена колекція зброї та ін.

Адреса: м Збараж, Тернопільського району

Гора Бона (Замкова) у Кременці

Бона належить до Кременецьких гір. 3і сходу прилягає до центральної частини Кременця і підіймається над ним у вигляді вулканічного конуса висотою до 100 м. Абсолютна висота близько 397 метрів над рівнем моря. Із Бони відкривається неповторна панорама міста, а навколо – Кременецькі гори, не дуже високі, зате дуже мальовничі. 

Гора з трьох боків обмежена глибокими ярами, лише зі сходу вузькою смугою вододілу з'єднана з плато. Створена мушлевим вапняком з частками органічних скам’янілостей.

Адреса: м. Кременець, Кременецького району

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео