Тернопільщина бере курс на ефективний розвиток тваринництва

У Тернопільській області галузь тваринництва виробляє щороку валової продукції на понад 2,3 млрд. гривень. У загальній структурі сільського господарства області його частка склала за минулий рік понад 22% валового виробництва.   

Яка ж нині ситуація з розвитком тваринництва? Що гальмує його розвиток і які подальші шляхи інтенсифікації галузі? На ці та інші запитання кореспондента «Терену» відповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Кічак.

- Пане Василю, на завершенні ще один сільськогосподарський рік. Нині говоримо про тваринницьку галузь. Як вона спрацювала цього року?

- З початку цього року обсяги виробництва валової продукції тваринництва, порівняно з відповідним періодом 2014 року, зменшилися на 0,9 відсотка і становлять 1,8 млрд. грн. Зменшення відбулось в основному за рахунок особистих селянських господарств на 6% при одночасному збільшенні у сільськогосппідприємств на 14,4 відсотка.

- Аалізуючи результати роботи за дев’ять місяців цього року в тваринництві, які б Ви назвали позитивні тенденції?

- Скажу відверто, що про стабілізацію галузі говорити ще рано. У порівнянні з минулим роком в усіх категоріях господарств чисельність поголів'я великої рогатої худоби скоротилась на 12,3 %, у тому числі корів – на 6,2%, свиней – на 3,1%, птиці – на 2,3%. Виробництво молока зменшилося на 4,9%. Водночас зільшилося виробництво м’яса на 4,3 % і яєць на 11,1 %.

- Чим зумовлена така ситуація?

-  Зозвиток тваринництва гальмує комплекс причин, передусім - відсутність упродовж двох років підтримки галузі тваринництва з державного бюджету. Йдеться як про фермерські та особисті селянські господарства, так і про сімейні ферми. Наступне. Нестабільні і низькі  закупівельні ціни на молоко, живу вагу молодняка ВРХ спричиняють низьку рентабельність і збитковість галузі тваринництва у середніх і дрібнотоварних фермах. Негативний вплив на розвиток галузі має й погіршення демографічної ситуації - зменшується кількість домогосподарств, які утримували тварин. Ще один фактор - зменшення купівельної спроможності населення, спад товарообороту роздрібної торгівлі продуктами харчування на понад 23%  до 2014 року, відсутність доступу до пільгового довгострокового кредитування галузі. Це все негативно впливає на справи у тваринництві.

- Але поряд із цим в окремих сільськогосподарських підприємствах області спостерігається зростання з основних показників у порівнянні з попереднім роком…

- Дійсно. І це засвідчує ефективність заходів з організації і реалізації інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, технології утримання та годівлі тварин, кадрового забезпечення галузі. Виробництво м’яса в цілому по області за останніх три роки зросло на 31,1 %. За дев’ять місяців поточного року в сільськогосподарських підприємств виробництво збільшено до минулого року на 2,4 тис. тонн або майже 11% і складає понад 53 тис. т м’яса. На 100 га с/г угідь найбільшу кількість виробили м’яса сільгосппідприємства Лановецького району – 330 цнт, Тернопільського - 68,6 цнт, Борщівського - 61,3 цнт, тоді як у господарствах Кременецького – 0 цнт, Монастириського – 0,8 цнт, Підгаєцького - 1,4 цнт. У  дев’яти районах виробництво м’яса зменшилось, найбільший його спад є у Заліщицькому і Підволочиському районах.  

- Кілька слів, будь ласка, про виробництво свинини в області.

- Скажу, що інтенсифікація галузі свинарства забезпечила зростання виробництва м’яса свинини. За три роки реалізація свинини в області зросла у 1,9 раза. Здійснено це, перш за все, відбулося за рахунок зростання на 56% чисельності поголів’я і підвищення продуктивності, зокрема, середньодобових приростів - на 24%. Нині чисельність поголів’я свиней у підприємствах  області складає 192,5 тис. голів. Це на 11,7 тис. голів, або на 6,5% більше, ніж минулого року.

Приросту поголів’я досягнуто у господарствах семи  районів, найбільше в Тернопільському - на 23,3 тис. голів, Підгаєцькому - на 6,5 тис.гол. Водночас зменшили поголів'я свиней підприємства 9 районів, найбільше у Лановецькому районі - на 13,4 тис. гол., Підволочиському - на 3,9 тис. гол., а в господарствах Кременецького району не утримується жодної голови свиней.

- Яка ситуація з продуктивністю і приростами свиней?

- Продуктивність і середньодобові прирости на вирощуванні та відгодівлі свиней склали 502 г. Найвищих приростів досягнуто в господарствах Борщівського району - 900 г, Лановецького – 728 г. Найнижчі прирости у господарствах Монастириського району - 129 г, Бережанського – 274 г.

Хотів би додати, що успішному розвитку цієї галузі сприяє введення в дію сучасних свинокомплексів у Тернопільському, Борщівському, Гусятинському, Підгаєцькому і Лановецькому районах.

- Виробництво молока у сільськогосппідприємствах завжди було болючим питанням для АПК Тернопільщини. Як нині область вирішує «молочну проблему»?

- Відзначу, що виробництво молока за два останніх роки зросло на 9%, а в населення зменшилося на 2,6%. Найбільше наростили виробництво молока господарства Бучацького району - у 2,1 рази, Збаразького - на 58%, Козівського - на 53% . Практично, в останні три роки перестали займатися виробництвом молока господарства Заліщицького, Гусятинського, Кременецького району і наполовину його виробництво скорочене у Борщівському районі.

З початку року найбільше наростили обсяги виробництва молока сільгосппідприємства Підволочиського і Лановецького районів, а у підприємствах Гусятинського, Заліщицького і Кременецького районів у цьому році так і не відновили роботу молочнотоварних ферм.

Нарощування поголів’я ВРХ в цілому, збільшення виробництва тваринницької продукції напряму залежить від рівня розвитку молочного скотарства. За останні три роки поголів’я корів у підприємствах області зросло на 16 відсотків, а у селянських господарствах зменшилося  на 15 відсотків.

- Яка тут причина?

- Причина та, що лише за минулий рік на 2,9 тис. скоротилася кількість домогосподарств, які утримують худобу, а на початок цього року майже 72% сільських дворів взагалі не мали великої рогатої худоби, ще більше, понад 73%, не мали корів. Загалом майже кожне четверте господарство на селі не тримає на обійсті жодного виду худоби чи домашньої птиці. 

- За такої ситуації, що робиться для поліпшення розвитку тваринницької галузі?

- Відомо, що приросту виробництва продукції тваринництва сприяє залучення керівниками господарств інвестицій у будівництво і реконструкцію тваринницьких комплексів. Але, на жаль, це стосується лише окремих районів. Така ситуація характерна по молочному скотарству у Бучацькому,(ТОВ «Бучачагрохлібпром»), Підволочиському (ТОВ «Україна»), Бережанському і  Козівському районах (ПАП «Агропродсервіс»).

Щодо свинарства, то здійснюється введення в експлуатацію тваринницьких ферм корпорацією «Агропродсервіс» у Тернопільському, Лановецькому, Підгаєцькому, із птахівництва - у Зборівському («Агропродсервіс»), Тернопільському районах (ПАТ «Птахофабрика Тернопільська»).

- Чи розвивається в області у галузі тваринництва кооперативний рух?   

- Задля збереження поголів'я корів, збільшення виробництва і покращення якості молока в особистих селянських господарствах в області працює два кооперативи із заготівлі молока. Вони діють у Кременецькому і Заліщицькому районах. Створений кооператив у Бучацькому районі. 

В особистих селянських господарствах функціонує 1375 сімейних ферм з виробництва молока, в яких утримується 4835 голів корів

- Охарактеризуйте, будь ласка, ситуацію з племінною справою.

- Задля покращення племінних і продуктивних якостей тварин, підвищення рентабельності виробництва продукції тваринництва в області діють три племінних заводи з розведенням української чорно - рябої і червоно - рябої молочної породи. Заводи розташовані у Підволочиському, Лановецькому і Бучацькому районах. Також працюють 9 племінних репродукторів, де молочна продуктивність корів досягла 6531-7900 кг. Сказане засвідчує значні резерви, які в нас є з нарощування виробництва тваринницької продукції.

Проте, на жаль, взагалі не реконструйовано і не побудовано жодного об’єкта з розвитку скотарства у Заліщицькому, Монастириському, Шумському, Підгаєцькому, Бощівському і Гусятинському районах.

- У якому стані зараз перебуває птахівництво краю?

- Розвиток птахівництва на Тернопільщині стало ще одним додатковим важливим резервом у збільшенні виробництва м’яса і яєць, створення додаткових робочих місць на селі. За два роки реалізація м’яса птиці в області зросла у 2,2 рази і сягає 6,7 тис. т, а  на перспективу прогнозується виробництво понад 7,5 тис. тонн м’яса.

- Звідки такий прогноз?

- Насамперед, завдяки реалізації інвестиційних проектів з будівництва бройлерних птахофабрик, зокрема у Зборівському районі. Там введено в експлуатацію три птахофабрики (ТОВ «Вірлів-Агробізнес», ТОВ «Агропродсервіс-Вест» та ТОВ «Укрполь-2005»).

- Пане Василю, які висновки зробите, оцінюючи розвиток тваринницької галузі краю?

- Молочне скотарство потребує нині пильної уваги і фінансової підтримки з боку держави. Основні обсяги виробництва молока зосереджено в особистих господарствах населення і становлять 89%, у сільськогосподарських підприємствах - 11%. Від цього потерпає не лише продуктивність праці, а й якість молока. Зокрема, значна частина молока реалізується господарствами населення переробним підприємствам другим класом. До речі, з початку року сільські господарі продали молока І ґатунку 3,8 тис.т (6,2% до загального обсягу), ІІ ґатунку – 58,1 тис.т (93,8%).

Крім цього, з урахуванням скорочення поголів’я корів, а також розширення можливостей експорту у країни Євросоюзу, а зараз і Китаю загострюється проблема необхідності концентрації виробництва молока.

- Як вирішити цю важливу проблему?

- Є тут, на мій погляд, принаймні, два шляхи. Перший полягає у трансформації окремих селянських господарств з двома – трьома і більше коровами в міні-ферми, де утримувалося б не менше 10 корів. Другий шлях — створення молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів із залученням коштів різних міжнародних фондів. Реалізація цих заходів дозволить збільшити концентрацію виробництва молока, підвищити його якість, створити нові робочі місця, зменшити екологічне навантаження

- Які б можна виділити пріоритети галузі?

- Передусім, - збільшення поголів’я, підвищення продуктивності худоби, покращення  племінних якостей. Також потрібне подальше нарощування обсягів виробництва молока, м’яса для забезпечення потреб внутрішнього ринку і формування експортного потенціалу. Важливо реалізовувати інвестиційні проекти з будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів, створювати в кожному районі нові ферми з високопродуктивним поголів’ям з виробництва молока, яловичини, свинини,  продуктів птахівництва. Варто не забувати і про розвиток кролівництва, бджільництва, вівчарства, конярства.

І останнє - завдяки тваринницькій галузі в області протягом року постійно працюють і стабільно отримують заробітну плату понад 2,1 тис. осіб , тож галузь має не лише виробниче, а й соціальне, політичне і стратегічне значення. Бо тваринництво - це зайнятість сільського населення, виробництво необхідних продуктів харчування, забезпечення харчової і переробної промисловості сировиною. Тому галузь тваринництва реально є не тільки виробником продукції, а й гарантом розвитку соціальної інфраструктури населених пунктів Тернопільщини.

Розмовляв Олег СНІТОВСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео