18 Січня 2022, Вівторок


Погода
Погода у Тернополі 19 січня

Як тернопільським підліткам виправити ситуацію у разі вчинення правопорушення?

В одній з громад Тернопільщини відновила свою роботу особлива перукарня

Анонс
На Водохреща у Тернополі відбудеться міжконфесійний молебень та чин освячення води

Фоторепортаж
Чого цікавого чекати від молоді з Тернопільщини? (фоторепортаж)

Фотофакт Це цікаво
П’ять старовинних ікон з Тернопільщини отримали нове життя (фото)

Визначився претендент на посаду керівника одного зі старостинських округів Тернопільської міської громади

Незаконний вилов риби: на Тернопільщині затримали шістьох рибалок

Як створюють смаки крафтових соків? (Агроновини)

«Ми віримо, що він живий»: на Тернопільщині рідні вже понад 7 місяців розшукують безвісти зниклого юнака (фото)

У Тернополі відбувся чемпіонат з риболовлі серед осіб з порушенням слуху

Талони на продукти можуть повернутися до України. Їх отримають незахищені верстви населення

20 ножових ран і 4 порізи: на Тернопільщині вбивцю 19-річної дівчини засудили до довічного ув’язнення

Зроби селфі у Тернопільському краєзнавчому музеї – отримай подарунок

Увага, тернополяни, допоможіть знайти зниклого чоловіка (фото)

Лікар-епідеміолог вказав на ознаки, що свідчать про наявність «Омікрона» на Тернопільщині

Закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку, забої: наслідки ДТП в Тернополі

Фотофакт
26 ДТП трапилося вчора на дорогах Тернопільщини (фото)

Коронавірус на Тернопільщині забрав життя ще трьох людей поважного віку

Це цікаво
18 січня в історії Тернопільщини

17 Січня 2022, Понеділок


Погода
Повний місяць 18 січня обіцяє великий розлив річок навесні

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Варто знати: у 39-ти лікарнях Тернопільщини пацієнтів з травмами повинні обслуговувати безоплатно

Відео
За що тернополяни з індивідуальним опаленням отримали плюс кілька сотень на рахунок (відео)

Тернопільська ОДА оголосила конкурс на посаду начальника одного з управлінь

Чому тернополянам краще знімати розмовні сторіси та вітати друзів вживу?

Відео Фоторепортаж
Вертепи та колективи з Тернопільщини змусили співати колядки та щедрівки тернополян (відео, фоторепортаж)

Фотофакт
Квітникар з Тернопільщини свій новий сорт ірису присвятив Різдву (фотофакт)

Стало відомо чим саме QR-коди на сільгосптехніці допомагають фермерам (Агроновини)

Фоторепортаж
Тернополяни разом із учасниками з інших міст пробігли близько 450 км, щоби згадати кіборгів Донецького аеропорту (фото)

Суд виніс вирок жінці, яка покинула новонародженого сина у закинутій будівлі на Тернопільщині

Протягом 2022 року на Тернопіллі збудують п’ять об’їзних доріг

Тернопільських ФОПів закликають підтримати петиції проти встановлення касових апаратів

Під час катання на сноутюбах у Тернополі насправді постраждали двоє дітей: батьки розповіли про обставини

Фотофакт
У Тернополі на пішохідному переході збили жінку (фото)

Про що не мовчить Святослав Черній

Погрожував ножем та заволодів майном літньої жінки: тернополянин перебуватиме під вартою без права внесення застави

Неспокійна ніч у Тернополі: діти отруїлись чадним газом, а чоловіку бризнули в очі невідомою речовиною

Рекорд: грошей на Тернопільщині отримали втричі більше, ніж очікували

Фотофакт
Як може виглядати музей художника родом з Тернопільщини у Києві: візуалізації

Бронза і срібло – здобутки тернополянина з ураженням опорно-рухового апарату на чемпіонаті світу

На Тернопільщині паління в ліжку призвело до летального випадку

Тернополянам на замітку: гривня втрачає позиції

Пожежа у Тернополі: вогонь забрав життя жінки

Фотофакт
Родинні реліквії показують у музеї в Тернополі (фото)

Коронавірус на Тернопільщині не вщухає – дві смерті за останню добу

Це цікаво
17 січня в історії Тернопільщини

16 Січня 2022, Неділя


Погода
Знову вітер та сніг – погода на Тернопільщині 17 січня

Фоторепортаж
Попри примхи погоди на вихідних, тернополяни не засиджувались вдома (фоторепортаж)

Фотофакт
У Тернополі впав рекламний банер (фотофакт)

Відбудеться кастинг на найвідоміший конкурс краси Тернополя

Той випадок, коли найбільше грошей сплатили у Тернополі

Тернопільщина бере курс на ефективний розвиток тваринництва

У Тернопільській області галузь тваринництва виробляє щороку валової продукції на понад 2,3 млрд. гривень. У загальній структурі сільського господарства області його частка склала за минулий рік понад 22% валового виробництва.   

Яка ж нині ситуація з розвитком тваринництва? Що гальмує його розвиток і які подальші шляхи інтенсифікації галузі? На ці та інші запитання кореспондента «Терену» відповів заступник директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Василь Кічак.

– Пане Василю, на завершенні ще один сільськогосподарський рік. Нині говоримо про тваринницьку галузь. Як вона спрацювала цього року?

– З початку цього року обсяги виробництва валової продукції тваринництва, порівняно з відповідним періодом 2014 року, зменшилися на 0,9 відсотка і становлять 1,8 млрд. грн. Зменшення відбулось в основному за рахунок особистих селянських господарств на 6% при одночасному збільшенні у сільськогосппідприємств на 14,4 відсотка.

– Аалізуючи результати роботи за дев’ять місяців цього року в тваринництві, які б Ви назвали позитивні тенденції?

– Скажу відверто, що про стабілізацію галузі говорити ще рано. У порівнянні з минулим роком в усіх категоріях господарств чисельність поголів'я великої рогатої худоби скоротилась на 12,3 %, у тому числі корів – на 6,2%, свиней – на 3,1%, птиці – на 2,3%. Виробництво молока зменшилося на 4,9%. Водночас зільшилося виробництво м’яса на 4,3 % і яєць на 11,1 %.

– Чим зумовлена така ситуація?

–  Зозвиток тваринництва гальмує комплекс причин, передусім – відсутність упродовж двох років підтримки галузі тваринництва з державного бюджету. Йдеться як про фермерські та особисті селянські господарства, так і про сімейні ферми. Наступне. Нестабільні і низькі  закупівельні ціни на молоко, живу вагу молодняка ВРХ спричиняють низьку рентабельність і збитковість галузі тваринництва у середніх і дрібнотоварних фермах. Негативний вплив на розвиток галузі має й погіршення демографічної ситуації – зменшується кількість домогосподарств, які утримували тварин. Ще один фактор – зменшення купівельної спроможності населення, спад товарообороту роздрібної торгівлі продуктами харчування на понад 23%  до 2014 року, відсутність доступу до пільгового довгострокового кредитування галузі. Це все негативно впливає на справи у тваринництві.

– Але поряд із цим в окремих сільськогосподарських підприємствах області спостерігається зростання з основних показників у порівнянні з попереднім роком…

– Дійсно. І це засвідчує ефективність заходів з організації і реалізації інвестиційних проектів з будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, технології утримання та годівлі тварин, кадрового забезпечення галузі. Виробництво м’яса в цілому по області за останніх три роки зросло на 31,1 %. За дев’ять місяців поточного року в сільськогосподарських підприємств виробництво збільшено до минулого року на 2,4 тис. тонн або майже 11% і складає понад 53 тис. т м’яса. На 100 га с/г угідь найбільшу кількість виробили м’яса сільгосппідприємства Лановецького району – 330 цнт, Тернопільського – 68,6 цнт, Борщівського – 61,3 цнт, тоді як у господарствах Кременецького – 0 цнт, Монастириського – 0,8 цнт, Підгаєцького – 1,4 цнт. У  дев’яти районах виробництво м’яса зменшилось, найбільший його спад є у Заліщицькому і Підволочиському районах.  

– Кілька слів, будь ласка, про виробництво свинини в області.

– Скажу, що інтенсифікація галузі свинарства забезпечила зростання виробництва м’яса свинини. За три роки реалізація свинини в області зросла у 1,9 раза. Здійснено це, перш за все, відбулося за рахунок зростання на 56% чисельності поголів’я і підвищення продуктивності, зокрема, середньодобових приростів – на 24%. Нині чисельність поголів’я свиней у підприємствах  області складає 192,5 тис. голів. Це на 11,7 тис. голів, або на 6,5% більше, ніж минулого року.

Приросту поголів’я досягнуто у господарствах семи  районів, найбільше в Тернопільському – на 23,3 тис. голів, Підгаєцькому – на 6,5 тис.гол. Водночас зменшили поголів'я свиней підприємства 9 районів, найбільше у Лановецькому районі – на 13,4 тис. гол., Підволочиському – на 3,9 тис. гол., а в господарствах Кременецького району не утримується жодної голови свиней.

– Яка ситуація з продуктивністю і приростами свиней?

– Продуктивність і середньодобові прирости на вирощуванні та відгодівлі свиней склали 502 г. Найвищих приростів досягнуто в господарствах Борщівського району – 900 г, Лановецького – 728 г. Найнижчі прирости у господарствах Монастириського району – 129 г, Бережанського – 274 г.

Хотів би додати, що успішному розвитку цієї галузі сприяє введення в дію сучасних свинокомплексів у Тернопільському, Борщівському, Гусятинському, Підгаєцькому і Лановецькому районах.

Виробництво молока у сільськогосппідприємствах завжди було болючим питанням для АПК Тернопільщини. Як нині область вирішує «молочну проблему»?

– Відзначу, що виробництво молока за два останніх роки зросло на 9%, а в населення зменшилося на 2,6%. Найбільше наростили виробництво молока господарства Бучацького району – у 2,1 рази, Збаразького – на 58%, Козівського – на 53% . Практично, в останні три роки перестали займатися виробництвом молока господарства Заліщицького, Гусятинського, Кременецького району і наполовину його виробництво скорочене у Борщівському районі.

З початку року найбільше наростили обсяги виробництва молока сільгосппідприємства Підволочиського і Лановецького районів, а у підприємствах Гусятинського, Заліщицького і Кременецького районів у цьому році так і не відновили роботу молочнотоварних ферм.

Нарощування поголів’я ВРХ в цілому, збільшення виробництва тваринницької продукції напряму залежить від рівня розвитку молочного скотарства. За останні три роки поголів’я корів у підприємствах області зросло на 16 відсотків, а у селянських господарствах зменшилося  на 15 відсотків.

– Яка тут причина?

– Причина та, що лише за минулий рік на 2,9 тис. скоротилася кількість домогосподарств, які утримують худобу, а на початок цього року майже 72% сільських дворів взагалі не мали великої рогатої худоби, ще більше, понад 73%, не мали корів. Загалом майже кожне четверте господарство на селі не тримає на обійсті жодного виду худоби чи домашньої птиці. 

– За такої ситуації, що робиться для поліпшення розвитку тваринницької галузі?

– Відомо, що приросту виробництва продукції тваринництва сприяє залучення керівниками господарств інвестицій у будівництво і реконструкцію тваринницьких комплексів. Але, на жаль, це стосується лише окремих районів. Така ситуація характерна по молочному скотарству у Бучацькому,(ТОВ «Бучачагрохлібпром»), Підволочиському (ТОВ «Україна»), Бережанському і  Козівському районах (ПАП «Агропродсервіс»).

Щодо свинарства, то здійснюється введення в експлуатацію тваринницьких ферм корпорацією «Агропродсервіс» у Тернопільському, Лановецькому, Підгаєцькому, із птахівництва – у Зборівському («Агропродсервіс»), Тернопільському районах (ПАТ «Птахофабрика Тернопільська»).

– Чи розвивається в області у галузі тваринництва кооперативний рух?   

– Задля збереження поголів'я корів, збільшення виробництва і покращення якості молока в особистих селянських господарствах в області працює два кооперативи із заготівлі молока. Вони діють у Кременецькому і Заліщицькому районах. Створений кооператив у Бучацькому районі. 

В особистих селянських господарствах функціонує 1375 сімейних ферм з виробництва молока, в яких утримується 4835 голів корів

– Охарактеризуйте, будь ласка, ситуацію з племінною справою.

– Задля покращення племінних і продуктивних якостей тварин, підвищення рентабельності виробництва продукції тваринництва в області діють три племінних заводи з розведенням української чорно – рябої і червоно – рябої молочної породи. Заводи розташовані у Підволочиському, Лановецькому і Бучацькому районах. Також працюють 9 племінних репродукторів, де молочна продуктивність корів досягла 6531-7900 кг. Сказане засвідчує значні резерви, які в нас є з нарощування виробництва тваринницької продукції.

Проте, на жаль, взагалі не реконструйовано і не побудовано жодного об’єкта з розвитку скотарства у Заліщицькому, Монастириському, Шумському, Підгаєцькому, Бощівському і Гусятинському районах.

– У якому стані зараз перебуває птахівництво краю?

– Розвиток птахівництва на Тернопільщині стало ще одним додатковим важливим резервом у збільшенні виробництва м’яса і яєць, створення додаткових робочих місць на селі. За два роки реалізація м’яса птиці в області зросла у 2,2 рази і сягає 6,7 тис. т, а  на перспективу прогнозується виробництво понад 7,5 тис. тонн м’яса.

– Звідки такий прогноз?

– Насамперед, завдяки реалізації інвестиційних проектів з будівництва бройлерних птахофабрик, зокрема у Зборівському районі. Там введено в експлуатацію три птахофабрики (ТОВ «Вірлів-Агробізнес», ТОВ «Агропродсервіс-Вест» та ТОВ «Укрполь-2005»).

– Пане Василю, які висновки зробите, оцінюючи розвиток тваринницької галузі краю?

– Молочне скотарство потребує нині пильної уваги і фінансової підтримки з боку держави. Основні обсяги виробництва молока зосереджено в особистих господарствах населення і становлять 89%, у сільськогосподарських підприємствах – 11%. Від цього потерпає не лише продуктивність праці, а й якість молока. Зокрема, значна частина молока реалізується господарствами населення переробним підприємствам другим класом. До речі, з початку року сільські господарі продали молока І ґатунку 3,8 тис.т (6,2% до загального обсягу), ІІ ґатунку – 58,1 тис.т (93,8%).

Крім цього, з урахуванням скорочення поголів’я корів, а також розширення можливостей експорту у країни Євросоюзу, а зараз і Китаю загострюється проблема необхідності концентрації виробництва молока.

– Як вирішити цю важливу проблему?

– Є тут, на мій погляд, принаймні, два шляхи. Перший полягає у трансформації окремих селянських господарств з двома – трьома і більше коровами в міні-ферми, де утримувалося б не менше 10 корів. Другий шлях — створення молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів із залученням коштів різних міжнародних фондів. Реалізація цих заходів дозволить збільшити концентрацію виробництва молока, підвищити його якість, створити нові робочі місця, зменшити екологічне навантаження

– Які б можна виділити пріоритети галузі?

– Передусім, – збільшення поголів’я, підвищення продуктивності худоби, покращення  племінних якостей. Також потрібне подальше нарощування обсягів виробництва молока, м’яса для забезпечення потреб внутрішнього ринку і формування експортного потенціалу. Важливо реалізовувати інвестиційні проекти з будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів, створювати в кожному районі нові ферми з високопродуктивним поголів’ям з виробництва молока, яловичини, свинини,  продуктів птахівництва. Варто не забувати і про розвиток кролівництва, бджільництва, вівчарства, конярства.

І останнє – завдяки тваринницькій галузі в області протягом року постійно працюють і стабільно отримують заробітну плату понад 2,1 тис. осіб , тож галузь має не лише виробниче, а й соціальне, політичне і стратегічне значення. Бо тваринництво – це зайнятість сільського населення, виробництво необхідних продуктів харчування, забезпечення харчової і переробної промисловості сировиною. Тому галузь тваринництва реально є не тільки виробником продукції, а й гарантом розвитку соціальної інфраструктури населених пунктів Тернопільщини.

Розмовляв Олег СНІТОВСЬКИЙ

206

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
rek
Схожі матеріали
Інші публікації автора