Лановецька свиноферма – бути чи не бути? (відео)

Ситуація в Ланівцях досі залишається напруженою. І поки одні валять дерева і ставлять палатки, щоб перекрити дорогу, інші – шукають шляхи врегулювання конфлікту. 

Нагадаємо, понад три тижні група людей  блокує під’їзди до лановецької свиноферми.  Страйкуючі вимагають закриття потужного підприємства, мовляв, через нестерпний сморід та погіршення екологічної ситуації в місті. 

- Я перший почав піднімати питання свинокомплексу, бо мене хвилювало питання екології, - зазначив депутат міської ради Петро Стецюк. - В результаті переговорів ми постійно знаходимось в пошуку компромісів. Проте, частина громади вирішила вдатися до радикальних дій. Скільки людей, стільки й думок. Проте, на мою думку, усі конфлікти повинні вирішуватись мирно. Зруйнувати завжди легше, ніж побудувати. 

Насправді ж, колгосп тут був ще за 60-х років. Тримали худобу, свиней, а потім вже поряд з фермою почали поселятись люди. І лише нещодавно інвестори відродили занедбане підприємство. 

- Необхідно проводити роз’яснюючі роботи, адже частина протестувальників думають, що вони борються за праве діло, не враховуючи при цьому протилежної думки, - вважає місцевий журналіст Григорій Басюк. - В цій ситуації немає повністю правих чи неправих, тому не можна закривати підприємство на вимогу однієї частини громади, нехтуючи при цьому думкою працівників підприємства та їхніх сімей. Кого могли, ми вже переконали сісти за стіл переговорів. 

Майже 70 працівників тепер бояться залишитися без роботи. Середня зарплата на підприємстві - 5000 грн, а знайти іншу роботу в Ланівцях неможливо - тут це чи не єдине діюче підприємство.

- Нас хочуть закрити, щоб ми залишились без роботи, - каже працівниця ферми Неоніла Скакун. – Умови праці цілком влаштовують. Мені 50 років, а роботи немає навіть для молодих. Хто мене візьме? А мені самій доводиться утримувати 80-річну матір. Так, раніше були запахи, але тепер не чути нічого. Всі живі-здорові. 

Вперше люди запротестували ще в травні. Відтоді підприємство почали модернізувати - закупили спеціальні фільтри, укріпили лагуну для зберігання відходів, обсадили територію деревами. Сморід суттєво зменшився, та незважаючи на це, люди вимагають закрити ферму. 

- Свиноферма наповнює місцевий бюджет майже на мільйон гривень, - зазначив керівник товариства "Агро-Ланівці" Вадим Арістоф. - Хто виграє від закриття ферми? Проблема запаху безумовно існує, але ми на шляху її вирішення. Один з заходів - висадження дерев. Ми висадили близько 200 листяних дерев та 8000 фруктових яблуньок. І мені незрозуміло, чому борці за екологію вирубують дерева, аби перекрити ними дорогу. До того ж, на іншому кінці міста є цукровий завод, де сморід набагато гірший, але там дорогу чомусь ніхто не перекриває. Ми ж готові робити експертизи. Просимо в громади розуміння, адже нам довелось піднімати підприємство навіть не з нуля, а з мінусу. Ми готові сідати за стіл переговорів, хочемо цього і від протилежної сторони. 

Деталі - у відео. 

Вибір читачів за тиждень

Відео