Агро-новини 11 березня

Новини аграрного сектору

Фермери можуть вирощувати на 50% більше продукції — експерт

Українські фермери можуть вирощувати на 50% продукції більше, ніж сьогодні, зазначила під час круглого столу на Полтавщині керівник Програми IFC з розвитку фінансування агросектору Лія Сорока, повідомляє Galinfo.

За її словами, для цього вони мають отримати найкращий доступ до фінансування. Тоді з’явиться можливість отримати доступ до сортового насіння, мінеральних добрив та інших ресурсів високої якості. І це все позитивно позначиться на майбутній урожайності.

У цьому сенсі аграрні розписки є своєрідною знахідкою для малих та середніх сільгоспвиробників. Оскільки, як наголошували учасники круглого столу, новий вид кредитування передбачає позику під заставу майбутнього врожаю, що є зручним як для позичальника, так і для кредитора. Перший отримує доступ до матеріально-технічних та фінансових ресурсів, а другий – гарантію повернення позики.

— Утім не варто звужувати функцію аграрних розписок винятково до поповнення обігових коштів малих та середніх сільгоспвиробників. Насправді, вона є ширшою. Аграрні розписки сприяють розвитку аграрної галузі у цілому та її інвестиційній привабливості, — наголосила заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань євроінтеграції Владислава Рутицька.

Зокрема, у Бразилії, де цей інструмент і був створений, він щороку дозволяє аграріям залучати $25 млрд. Це становить майже 40% від усіх інвестицій, які заходять у сільськогосподарську галузь цієї країни.

МВФ вимагає повністю скасувати спецрежим для аграріїв

Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягає на повному скасуванні спецрежиму сплати ПДВ для сільгоспвиробників, повідомив постійний представник Міжнародного валютного фонду в Україні Жером Ваше, пишуть «Українські новини».

За його словами, у 2017 р. аграрії обов'язково повинні перейти на загальнообов'язковий режим сплати ПДВ.

У грудні 2015 р. ВРУ прийняла зміни до Податкового кодексу, згідно з якими скасовується на 2016 р. застосування коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки землі для визначення бази оподаткування для платників єдиного податку 4 групи.

Верховна Рада України встановила перехідний (до 1 січня 2017 р.) спеціальний режим сплати ПДВ при реалізації великої рогатої худоби і молока з пропорцією 20% — до держбюджету, 80% — на спеціальний рахунок виробника для подальшого використання; при реалізації зернових і технічних культур — співвідношення 85% на 15%; при реалізації іншої сільгосппродукції — 50% на 50% відповідно.

З 1 січня 2017 р. спецрежим сплати ПДВ для сільгоспвиробників повинен бути скасований.

Чи стане Україна аграрною наддержавою?

Частка сільського господарства у ВВП України буде рости, спрогнозував президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише «Комсомольская правда».

За його даними, за часткою орних земель — 56% всієї території країни — Україна займає 3-е місце у світі. Тобто тут ми практично світові лідери. А ось що стосується кількості людей, зайнятих у сільському господарстві (близько 15%), то за цим показником Україна близька до Колумбії і Тунісу.

— Частка сільгоспвиробництва становить 11,8% ВВП України, і у останні роки вона зростає. При цьому в ЄС частка сільськогосподарського виробництва становить 1,64% ВВП, хоча ЄС входить у світові лідери з експорту сільськогосподарської продукції. Як і США, де частка сільгоспвиробництва всього 1,44% ВВП, — сказав він.

Олександр Охріменко наводить дані Світового банку, який розділив країни по групах з урахуванням частки с/г виробництва у загальному ВВП. Виявилося, що у країн з найнижчим ВВП частка сільгоспвиробництва становить 31,8% ВВП, з ВВП вище нижчого — 16,8%. У країн із середнім ВВП — 9,8%, з високим — 1,6%.

— Тобто всі високорозвинені країни мають невелику частку сільгоспвиробництва у ВВП. З огляду на динаміку, а також той факт, що наш показник становить майже 12%, через кілька років ми досягнемо рівня 15-17% і твердо увійдемо у групу країн з ВВП трохи вищим від найнижчого, — повідомив експерт.

Також додав, що якщо і далі будуть закривати машинобудівні і хімічні підприємства, частка сільського господарства буде тільки рости. Можна було б помріяти про розвиток харчової та легкої промисловості, а й тут не все так просто — Україна втратила ринок збуту готових продуктів харчування, а конкурувати з Південно-Східною Азією на ринку легкої промисловості нереально. Залишається сфера послуг, але це окрема тема. Для послуг потрібні платоспроможні споживачі, з якими сьогодні в Україні велика проблема. Так що залишається сільське господарство.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео