Як на Тернопільщині 250 тисяч доларів «заіржавіли»

Сміттєсортувальна лінія, придбана обласною радою у 2009 році за два мільйони гривень, швидше за все, заіржавіла і вже ніколи не працюватиме.

На відновлення цього обладнання тепер потрібна купа грошей, повідомив голова обласної ради Віктор Овчарук, сьогодні, 21 березня. А тим часом Тернопільщина і надалі потопатиме у смітті.

– Маємо проблему, що висить на облраді – це сміттєсортувальна лінія, яку хотілося б запустити, – каже він. – Але обладнання за сім років практично вийшло з ладу. На відновлення треба значні кошти. Вона вже, мабуть, заіржавіла.

Нагадаємо, сміттєсортувальну лінію купили у Буську на Львівщині. Це була ініціатива тодішнього голови облради Олексія Кайди. Обладнання тривалий час зберігали на підприємстві. Однак за це треба було платити. Тому лінію врешті перевезли на Тернопільщину. Планували запустити у Скалаті Підволочиського району. Проте громада не захотіла такого «сусідства» у закинутому кар’єрі. Не знайшлося охочих і в інших районах. Натомість міській раді Тернополя депутати лінію «подарувати» не захотіли.

– Я хочу створити комісію, щоб вона визначила придатність сортувальної лінії, – уточнив Віктор Овчарук. – Потім це питання треба винести на обговорення, і нехай громадськість приймає рішення, хто буде відповідати за ці речі.

А відповідати є за що! Долар у 2009 році коштував 8 грн, тож витратили на лінію 250 тис. дол. Тепер американська валюта «тягне» - 28 грн. Отже, у гривнях сміттєсортувальна лінія «подорожчала» до 7 мільйонів. Проте насправді техніка перетворилася на металобрухт.

Віктор Овчарук, звітуючи про 100 днів діяльності обласної ради розповів також про таке – читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. Тернопільська міська рада у 2015 р. зверталася до обласної ради із клопотанням передати сміттєсортувальну лінію до комунальної власності територіальної громади Тернополя. Але депутати не підтримали це рішення. Додамо, у проекті зазначалося: вартість обладнання становить 1 мільйон 466 тисяч 250 гривень через зношеність.

Вибір читачів за тиждень

Відео