Мешканці Теребовлі стали на захист Ломоносова, Гагаріна, Руднєва та Ковпака

Жителі Теребовлі проти перейменування деяких вулиць міста.

Проти відміни перейменування чотирьох вулиць районного центру виступили жителі Теребовлі – найстарішого міста Тернопільської області.

   Як повідомили кореспондента «ТЕРЕНУ» у Теребовлянській міській раді, рішення про перейменування вулиць у місті

прийнято міськрадою ще 9 жовтня минулого року. Але попри те, що  цьому рішенню передувала тривала процедура громадського обговорення (оголошення про їх проведення оприлюднювалися на сторінках районної газети та на сайті міської ради), місцеві жителі змогли проаналізувати зміни з їх практичної сторони лише згодом.

Нагадаємо, що тоді, у жовтні минулого року, було перейменовано такі вулиці міста: Гагаріна –  на вулицю Максима Залізняка, Космодем’янської – на вулицю Бартка Золотого, Кірова – на вулицю Євгена Купчинського, Ковпака – на вулицю Степана Будного, Кошового – на вулицю В’ячеслава Чорновола, Ломоносова – на вулицю Остапа Пасіки, Матросова – на вулицю Волиця, Мірошниченка – на вулицю Василя Щурата, Пушкіна – приєднати до вулиці Богдана Хмельницького, Руднєва – на вулицю Братів Гринівих, Чехова – на вулицю Кладкова, Шишкіна – на вулицю Небесної сотні.

Але, жителі ново названих вулиць Гагаріна, Ломоносова, Руднєва та Ковпака не захотіли розставатися із прізвищами першого в СРСР космонавта, російського вченого та партизанських ватажків. Тож вони звернулися до відповідних органів із проханням відмінити прийняте рішення у зв'язку із труднощами у переоформленні житлової документації та аргументували свою думку "нейтральністю" діяльності особистостей, на чию честь були названі вулиці спочатку.

    Для обговорення цього питання у Теребовлянській міські раді відбулись громадські збори за участі депутатських комісій та окремих представників депутатського корпусу, керівника Теребовлянського районного сектору Державної міграційної служби України у Тернопільській області, державного нотаріуса, керівника Теребовлянського районного бюро технічної інвентаризації та жителів міста.

На зборах прозвучав аргумент, що одразу після прийняття рішення міською радою було направлено лист до Державного підприємства «Інформаційні системи», що веде реєстр вулиць на загальнодержавному рівні. Зараз уже внесено зміни у словник вулиць з вказаними новими назвами і відтепер усі служби, які користуються даними базами, мають оновлену інформацію. Також міграційна служба (паспортний стіл), бюро технічної інвентаризації та державний нотаріус користуються рішенням міської ради як підставою для оформлення чи переоформлення тих чи інших документацій, вчинення нотаріальних дій, тощо.

На зборах представники цих служб запевнили громадян, що жодних додаткових грошових витрат чи проблем із виготовленням документів, пов’язаних зі зміною вулиць, не буде.

   Так що, замість космонавта та партизанських командирів теребовлянцям у повсякденному житті таки треба буде звикати до імен козацького ватажка Максима Залізняка, поета Степана Будного, митця Остапа Пасіки та громадсько-політичних діячів братів Гринівих.   

Орест САРМАТСЬКИЙ

Фото – автора та Теребовлянської міськради

 

Вибір читачів за тиждень

Відео