На Тернопільщині зникають річки та пересихають колодязі

Тернопільщина втрачає запаси питної води, – констатують експерти. В області зникають річки та пересихають колодязі. Екологи закликають громадськість до радикальних дій.

Проблема обезводнення населених пунктів залежить від кліматичних умов і впливу людини на навколишнє середовище. Перша пов’язана із зменшенням кількості опадів, особливо взимку. Упродовж останніх років помітно поменшав сніговий покрив взимку, – констатують метеорологи. А для теплої пори актуальнішою стала посуха.

«Упродовж останніх років наш регіон переживає кліматичні зміни. Оскільки Тернопільська область розташована на водо розділі двох морів – Балтійського та Чорного. А наші річки розділені між двома басейнами Прип’яті і Дністра. Є лише одна транзитна річка – це Дністер. Інші річки стають повноводними вже за межами області. І рівень води у них залежить від кількості опадів. І відповідно, якщо опадів меншає, з’являється маловоддя», – розповідає зз керівник департаменту екології та природних ресурсів ОДА Орест Сінгалевич.

За словами фахівців, найбільше від дефіциту води страждають Чортківський, Борщівський і Заліщицький райони. Для північних районів ця проблема менш актуальна. Втім, вирішувати проблему потрібно комплексно, кажуть фахівці. На Тернопільщині радять створювати стави-акумулятори. Оскільки звідти можна буде використовувати воду для сільськогосподарських угідь. У протилежному випадку область може втратити аграрний сектор.

Вибір читачів за тиждень

Відео