На Микулинецькому цвинтарі попри заклики церкви та влади продають штучні квіти

Від 14 і до 75 гривень коштують пластикові квіти на могили при вході у Микулинецьке кладовище. Банери із закликом припинити таку діяльність є на території усіх цвинтарів,  нагадує прес-секретар Тернопільсько-Зборівської УГКЦ Олег Харишин.

- Забруднення екології сьогодні вважають у церкві гріхом. Саме це і роблять люди, які продають квіти для могил, і ті , які залишають там пластикові вироби, - каже отець Олег Харашин. – Так, бізнесмени не хочуть втрачати свій заробіток. Але якщо діяльність шкодить суспільству, її потрібно припинити. Не для матеріального збагачення Бог створив людину, а для добра і радості.

Із боку влади категоричної заборони немає. Стратегія боротьби з непотрібними декораціями на могилах – впливати на свідомість парафіян та робити квітковий бізнес неприбутковий додає отець Олег Харишин.

Попри такі заклики, одні тернополяни все таки продовжують купувати пластикові квіти. Інші знайшли їм альтернативи.

- Люди витрачають гроші, не усвідомлюючи навіщо, - вважає тернополянка Світлана Поліщук. – Замість вінків на похорон, можна дати гроші сім’ї, а замість пластикових квітів – висадити живі. Тут не тільки шкода екології, а марнотратство і сліпе слідування стереотипам.

Катерина БОЙКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео