Пам’ятну дошку героєві УПА Мартину Головатюку відкрили у Шумську

Пам’ятну дошку героєві Української Повстанської Армії Мартину Головатюку відкрили у Шумську. Мартин Головатюк пішов до лав українських повстанців у 14-річному віці, згодом, брав участь у Гурбенському бою, кривавих боях поблизу сіл Москалівка і Сураж. Відбув сім років заслання у таборах Караганди, Омська, Алтаю. Меморіальну дошку встановили на будинку Шумського райавтодору, де Мартин Головатюк працював після заслання. Ініціював таке вшанування актив Молодіжного Націоналістичного Конгресу.

Пам’ятну дошку героєві УПА Мартину Головатюку, з ініціативи молодих українських націоналістів, встановили у Шумську. Відкрити меморіал, зокрема, приїхали учасники спортивно-патріотичної теренової гри “Гурби-Антонівці”, яку щорічно проводять у шумських лісах неподалік села Гурби, де у 1944 році відбувся бій між українськими повстанцями. Мартин Головатюк, ще юнаком, був учасником тих подій, розповідає його син Юрій Головатюк, повідомляє тв4.

– З своїм товаришем вони відправились на це місце і під час цього бою вони виходили з оточення вдвох. Як він казав: “Ми на пузі виповзли звідти до самої Іловиці”, ще при тому пролежавши декілька діб, не заходячи в село, через те, що НКВД йшло ланцюгом, добивало поранених, по селах шукали учасників. Єдине, що його тоді спасло, коли він повернувся додому, його дід хворів на тиф, він вскочив в хату, писало на дверях “тиф” і енкаведисти тоді не зайшли, – розказує син Мартина Головатюка Юрій Головатюк.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео