Трагедію в урочищі «Романова долина» згадали на Тернопільщині

upa03

У Монастирському районі пом’янули загиблих повстанців.

    Пам’яті героїв визвольних змагань, вояків Української Повстанської Армії з сотні «Тура», які загинули в нерівному бою з карателями НКВД в урочищі «Романова долина» Монастириського району восени 1944 року, присвятили громадську панахиду біля могили героїв представники громадськості, влади Монастирищини та мешканці навколишніх сіл Підгаєцького району.

    Як пише Оксана Моргун у «Народному слові», у жалобних заходах взяли участь і учасники Збаразького народного аматорського хору Братства ОУН-УПА. Як розповів голова районної організації Братства ОУН-УПА Ярослав Брега, збаражани побували на цьому святому для кожного українця місці вперше - на запрошення Братства ОУН-УПА Монастирищини. Поминальну панахиду за душі загиблих героїв відправив о.Роман Бронецький. До громади з патріотичними промовами звернулися очільники Монастирищини, голова райдержадміністрації Степан Бойко, голова районної ради Володимир Данилюк, міський голова Андрій Старук (до слова, учасник АТО), голова районної організації товариства «Меморіал» Василь Головко, Ярослав Брега, який зокрема зазначив, що поховані тут юнаки, взявши зброю до рук, не шкодували свого життя та полягли смертю героїв. Однак герої не вмирають, вони живуть разом зі своїм народом. На їх крові виховане нове покоління, яке вийшло на Майдан відстоювати європейський демократичний вибір України, а тепер ось уже третій рік захищає незалежність Вітчизни від зазіхань Росії.

upa02
upa02

    Відомо, що в урочищі «Романова долина», яке ще називають Гутиськом, поховано 54 повстанці, серед них батько жительки Монастириського району Володимири Синевчик. Повстанець загинув, коли його дочці було всього півтора року. Жінка згадувала, що її родина та місцеві мешканці постійно доглядали могилу, а радянська влада намагалася знищити поховання, зрівняти його з землею. Пані Володимиру тішить, що пам’ять про місце останнього спочинку повстанців вдалося донести до нинішнього покоління. У 1995 році на могилі спорудили величний монумент.

    З патріотичними піснями та віршами виступили народна хорова капела Монастириського районного палацу культури, вокалісти та читці поезії. Збаразький народний аматорський хор Братства ОУН-УПА присвятив героям визвольної боротьби низку повстанських пісень, виступи наших хористів емоційно сприйняли учасники скорботного дійства.

    Курсанти Коропецького обласного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою, які несли почесну варту біля могили, зачитали присягу воїна Української Повстанської Армії, ключові слова якої - «Боротися за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу» - лунають особливо актуально в умовах російсько-української війни, а порив добровольців-повстанців до боротьби за волю України такий же нездоланний, як патріотичне піднесення нинішніх захисників Вітчизни на її східних кордонах.

Довідково. 21 вересня 1944 року в лісовому урочищі між Новою Гутою і Затурином бійці УПА прийняли нерівний бій з енкаведистами. Дослідники досі не мають єдиного погляду на цю подію, але однозначно належно поціновують подвиг повстанців, які, захоплені нападом зненацька, не маючи достатнього військового вишколу, не здалися в полон, а декілька годин, маючи тільки легку зброю, тримали оборону проти кулеметів і мінометів противника. Цей бій у Романовій долині не увійшов до літопису УПА і не так широко висвітлений в інших джерелах, однак відомо, що 20 вересня 1944 року у лісі на постій зупинилося близько 160 упівців під командуванням «Тура». У бою полягло, за різними джерелами, від 70 до 90 повстанців. Достеменно відомі прізвища 54 з них.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео